VELIKA PROMJENA ZA KORISNIKE MOZILLA FIREFOXA: Uskoro kreću sa uklanjanjem podrške za...

Slično kao što je to Google najavio krajem prošle godine za Chrome i ovog puta glavni razlog je u sigurnosti, odnosno u nesigurnosti protokola

  • HiTec

  • 21. Mar. 2020  

  • 0

Mozilla, odnosno jedan od njezinih softverskih inženjera, Michal Novotny otkrio je kako tvrtka uskoro kreće s uklanjanjem podrške za FTP protokol unutar svojeg internetskog preglednika Firefoxa.

Novotny navodi kako je FTP kao protokol nesiguran te da stvarno ne vidi razlog zašto bi on trebao biti izbor za preuzimanje datoteka pored sigurnog HTTPS protokola. Novotny kao dodatan problem ističe i to što je dio FTP koda vrlo star i težak za održavanje, a pored toga su unutar koda pronađeni brojni bugovi.

Stoga jedino realno rješenje je uklanjanje navedenog koda iz Firefoxa, a time i podrške za FTP protokol. Prema trenutnim podacima prva verzija Firefoxa koja će stići s isključenom podrškom za FTP jest Firefox 77 koji bi trebao stići u junu 2020. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...