VAHID HALIHODŽIĆ ZA "LE PARISIEN": "Moj grad je bio u rukama fašista koji su došli da me ubiju"

"Sarajevo i Mostar su bili blokirani i bombardovani prvo od strane Srba, a onda i od Hrvata"

  • Sport

  • 24. Mar. 2020  24. Mar. 2020

  • 2

U razgovoru za francuski Le Parisien, legenda ex-YU i bh. fudbala Vahid Halilhodžić je govorio o trenutnoj pandemiji koronavirusa, te o situaciji koja je njega zadesila, kao i sve stanovnike ovih prostora 90-ih godina.

Halilhodžić je istakao kako se ovo stanje pandemije itekako može porediti sa ratnim stanjem na našim prostorima:

”Bio sam u Mostaru i obavljao sam funkciju sportskog direktora Veleža. To je moj klub gdje sam počeo svoju karijeru. Bombardovani smo svaki dan i gotovo svakog momenta ste mogli poginuti. To je bilo užasno. Postoje neke sličnosti sa današnjom situacijom, ali se ne može upoređivati. Ovdje možete izaći vani bez dozvole”, ističe Halihodžić, i dodao:

”Slično je to da su sve aktivnosti stale. Ne mogu više raditi. Sarajevo i Mostar su bili blokirani i bombardovani prvo od strane Srba, a onda i od Hrvata. Bili smo u skrovištima po cijelu dan i noć, ljudi su se borili po ulicama za goli život tako da se sa te strane ove dvije situacije ne mogu porediti. Moj grad je bio u rukama fašista, pokušavao sam pomoći svojim sugrađanima tako što sam organizovao konvoje pomoći iz Francuske.”

Halilhodžić je priznao da je dobio poziv od prijatelja koji ga je upozorio da će njegova kuća biti bombardovana:

"Jednog dana sam na radio programu kritikovao fašiste koji su nas bombardovali nakon čega sam dobio poziv od prijatelja koji mi je rekao da se sakrijem jer će me bombardovati. U deset do 12, moja kuća je bombardovana punih 45 minuta, a ja sam se sakrio na dno podruma. To je bio najgori momenat mog života, moja kuća je bila uništena. Moja žena je Hrvatica i ona je insistirala svaki dan da napustimo Bosnu i Hercegovinu. Bojali smo se za naše živote. Sjećam se da je bio četvrtak popodne, sjeli smo u automobil i otišli na splitski aerodrom nakon čega smo došli u Zagreb, pa u Pariz. U 5.40 sati u subotu fašisti su došli u ono malo moje kuće što je ostalo nakon bombardovanja kako bi me ubili. Spalili su sve tako... Da nisam otišao u Pariz, danas bi bio mrtav. Teško mi je pričati o svemu tome", rekao je za kraj Vahid Halilhodžić.

(Sportske.ba)  

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...