DIREKTOR POREZNE UPRAVE FBiH APELIRA: "Odreći se dijela plate u korist radnika u realnom sektoru, zamislite da nema..."

Direktor Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine Šerif Isović uputio je pismo uposlenicima ove institucije povodom aktuelne situacije u kojoj se nalazi zemlja zbog pandemije koronavirusa

  • Ekonomija

  • 24. Mar. 2020  24. Mar. 2020

  • 0

Isović je od njih zatražio da se odreknu dijela martovske plate u iznosu od 20 posto u korist zaposlenih radnika u realnom sektoru.

„Mi se danas nalazimo u teškoj, složenoj i neizvjesnoj situaciji i sa zabrinutošću gledamo šta će biti sutra. Da bi nam sutra bilo bolje trebamo biti aktivni danas i učiniti nešto za one koji su u težoj situaciji i većoj neizvjesnosti od nas.

Naime, od nas zaposlenih u Poreznoj upravi, ali i svih onih koji svoju plaću primaju iz budžeta u značajno težoj situaciji su zaposleni u realnom sektoru, a naročito oni zaposlenici koji rade kod poslodavaca čiji je rad trenutno zabranjen.

Poštovani zaposlenici, znam da svoju plaću u Poreznoj upravi ne zarađujete lako.

Međutim, zamislite da nema tog biznisa, da nema realnog sektora koji realizuje prihode i plaća poreze iz kojih se i isplaćuju naše plaće, tada ne bi bilo ni naših plaća.

Stoga vas sve pozivam da jedan iznos vaše plaće od 20% za mjesec mart donirate i uplatite kao pomoć u korist zaposlenih u realnom sektoru odnosno njihovih poslodavaca na ime uplate poreza i doprinosa, a naročito onih poslodavaca koji nisu odjavili svoje radnike. Izvor naše plaće nije samo naš rad. Stvarni izvor naše plaće je u biznisu realnog sektora.

Ako ne možete 20% učinite koliko možete, važno je da to svi učinimo. Učinimo to radi zaposlenih u realnom sektoru, ali i radi naše budućnosti i boljeg sutra i ovim činom pokažimo da smo Porezna uprava naših poreznih obveznika, ali i partner servis.

Molim da vašu izjavu o saglanosti za obustavu od plaće dostavite do 30.03.2020. godine zaposlenicima za obračun plaća ili vašim rukovodiocima. U izjavi navedete i procentualni iznos plaće za koji ste saglasni da date na ime pomoći.

O načinu korištenja ovih sredstva dogovoriti ćemo se po vašem odazivu. Predlažem da sredstva koja skupimo na nivou svakog kantonalnog ureda budu uplaćena doprinosa za uposlene radnike u ime obveznika na tom kontonu, a prema kriterijima koji vi predložite i menadžment Porezne uprave dogovori.

Hvala vam i želim vam svima odlično zdravlje“, navodi se u pismu koje je Isović uputio zaposlenicima Porezne uprave.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...