PRVI ČOVJEK OECD-a NAJAVLJUJE VRIJEME NAKON PANDEMIJE: Očekuje nas trostruki ekonomski šok, postoji samo jedno rješenje za spas…

Posljedice pandemije koronavirusa osjećat ćemo još godinama, i to najviše u svjetskoj ekonomiji

  • Ekonomija

  • 26. Mar. 2020  

  • 0

Pisao je o tome tajnik Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Angel Gurria na stranicama OECD-a.

Gurria je naglasio kako je pandemija koronavirusa pokrenula “veliku ekonomsku krizu koja će unazaditi društvo u narednih nekoliko godina”. Krizu zbog pandemije nazvao je “najvećim ekonomskim, finansijskim i društvenim šokom 21. stoljeća”.

Njegova prognoza mnogo je crnja od početnih. Naime, stručnjaci su prije njega predvidjeli kako će pandemija imati posljedice na ekonomiju, ali da će se dosta brzo oporaviti, a ne da će sve to skupa trajati nekoliko godina.

“Taj šok će donijeti dvostruki problem. Prvi je zaustavljanje proizvodnje i lanaca opskrbe u zahvaćenim zemljama, a drugi je opadanje konzumacije koji će dovesti do pada povjerenja konzumenata. Mjere koje donosimo će obuzdati širenje virusa, ali će i svjetsku ekonomiju staviti u stanje `dubokog zamrzavanja` bez presedana, napisao je Gurria. Recesija će se najprije vidjeti u krizi poslovanja“, tvrdi on.

Da bi institucije širom svijeta odgovorile na te izazove, Gurria poziva da države što prije u suradnji zaustave širenje koronavirusa, zatim dogovore zajedničke mjere za održanje globalne ekonomije, a banke i vladine agencije da zajedno naprave sve što je potrebno da vrate povjerenje građana.

“U našem svijetu mnogi se problemi više ne mogu riješiti unutar državnih granica. Bilo da govorimo o virusu, migracijama, zaštiti okoliša ili terorističkim napadima. Suradnja država ostavlja pozitivne tragove i bit će puno efikasnija za svaku državu nego kad bi djelovali sami”, napisao je Gurria.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...