NAJGORA AVIONSKA NESREĆA U POVIJESTI CIVILIZACIJE: Nevjerovatan niz nesretnih okolnosti u smrt je odveo gotovo 600 ljudi, a sve je počelo banalnom greškom…

„Slobodna Bosna“ donosi novu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 27. Mar. 2020  

  • 0

Naša današnja priča vraća nas u davnu 1977. godinu, kada se, na današnji dan, dogodila najveća avionska nesreća u povijesti civilne avijacije.

U nesreći na Tenerifima poginulo je 583 putnika, a samo je 61 osoba uspjela preživjeti. Nesreća se dogodila na aerodromu Los Rodeos, kada se Boeing 747 nizozemskog KLM-a prilikom uzlijetanja brzinom od 250 km/h zabio u Pan Am-ov Boeing 747 koji se još uvijek nalazio na pisti.

CRNA KUTIJA OTKRLIA SVE

Kontrola leta je KLM-ovom avionu dala dopuštenje za ulazak na uzletno-sletnu stazu i čekanje na mjestu za polijetanje. Instruktor i šef pilota KLM-a je u tom trenutku upravljao avionom.

On je čuo ove riječi: „Cleared to line up and go“.

Druga dva pilota koji su s njim bili u pilotskoj kabini su sumnjali da nešto nije u redu, jedan je čak i rekao: "Mislim da nismo dobili dopuštenje za polijetanje"!

Kad je čuo njihovu povratnu informaciju: "Cleared to line up and go", probao im je reći da prekinu polijetanje. U istom trenutku je i pilot Pan Am-ovog aviona pitao šta se događa, ali zbog tehničke manjkavosti tadašnjih komunikacijskih sistema ništa se nije čulo, osim pištanja.

Još jedan od razloga nesreće bio je i kašnjenje. U tom trenutku su kasnili više od jedan sat i jako im se žurilo.

Do nesreće gotovo sigurno ne bi došlo da KLM-ov avion nije imao pune rezervoare goriva. Naime, oni uopće nisu trebali puniti gorivo na aerodromu na Tenerifima jer su imali dovoljnu količinu goriva za put na sljedeće odredište.

Nesreća se dogodila spletom čitavog niza nesretnih okolnosti. Da je samo jedna od njih izostala, ti ljudi bi najvjerovatnije bili živi.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...