JESTE LI PROBALI IRSKI SODA HLJEB: Ne sadrži kvasac, punog je okusa i gotov je za manje od sat vremena

Jeste li probali irski soda hljeb? Ako tražite hljeb punog okusa koji će biti gotov za manje od sat vremena onda je ovaj hljeb idealan za vas.

  • Gastro

  • 27. Mar. 2020  27. Mar. 2020

  • 0

Irski soda hljeb ne sadrži kvasac, samo sodu. Divno je mekan i prepun je okusa. Ovaj hljeb je poznat po grožđicama, ako ih volite onda slobodno povećajte dozu na 120 grama ili smanjite na 60 ako niste ljubitelj. Također, grožđice možete i izbaciti iz sastava.

Ovaj hljeb je, osim po grožđicama poznat i po punom ukusu koji može zahvaliti cjelovitom brašnu. Koristile raževo, iako se ponekad može pripremiti i sa integralnim pšeničnim. Uostalom, možete koristiti brašno po izboru.

Uz fetu dobrog sira i maslina, ili uz maslac, džem ili namaz od lješnjaka…. Ovaj hljeb je jedna posebna dimenzija užitka, vjerujte. 

alt IRSKI SODA hljeb

SASTOJCI:

  • 200 g raženog brašna ili po želji

  • 250 g glatkog brašna

  • 1 kaščice sode bikarbone

  • 1/2 kaščica soli

  • 80 g grožđica

  • 60 g maslaca (hladni)

  • 300 ml mlijeka

  •  sok pola limuna

  • 1 jaje L veličine


PRIPREMA

  1. Pećnicu upalite na 190 stepeni. Pripremite lim za pečenje na koji ste obložili papir za pečenje. Papir lagano pobrašnite.

  2. Pomiješajte mlijeko i sok od limuna. Ostavite po strani nekoliko minuta.

  3. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi pomiješajte obe vrste brašna, sodu bikarbonu, sol i grožđice.

  4.  Brašnu dodajte hladni maslac iskidan na komadiće pa nastavkom za tijesto ili prstima izradite sastojke sve dok se maslac ne umrvi s brašnom.

  5. Razmutite jaje i pomiješajte ga s mlijekom pa smjesu dodajte brašnu i ostalim sastojcima. Tijesto povežite nastavkom za tijesto ili kuhačom. Bit će ljepljivo. Bitno je da sve sastojke povežete i da nema grudica.

  6.  Na dobro pobrašnjenoj podlozi prebacite tijesto. Formirajte kuglu tako da rubove tijesta stavite na sredinu. Okrenite tijesto tako da spojeni rubovi budu na donjoj strani hljeba. Dlanovima lagano formirajte kuglu. Nožem napravite znak x na tijestu.

  7. Tijesto prebacite na pripremljeni lim. Pecite 40-45 minuta.

alt

(Jutarnji list / SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...