SEZONA JE TIKVICA: Evo jednostavan i brz recept za dane kad vam se baš ne kuha

Zapečene tikvice su lagano jelo bez mesa koje možete poslužiti toplo ili hladno, uz sezonsku salatu.

  • Gastro

  • 09. Jul. 2025  

  • 0

Ovaj recept za zapečene tikvice donosi Zadovoljna.hr, jednostavan je za pripremu i odličan za ljetne dane. Možete ga pripremiti unaprijed i čuvati u frižideru za obroke tokom sedmice. Obavezno probajte!

Zapečene tikvice sa sirom

Sastojci:

3 tikvice

3 jaja

3 čehna bijelog luka

200 g rendanog čedar ili gauda sira

100 ml milerama

30 g rendanog parmezana

2 kašike putera

1 kašičica sušenog bosiljka

so i biber po ukusu

svježi peršun za dekoraciju

Priprema:

Zagrijte rernu na 180°C. Operite tikvice, osušite ih i isijecite na kolutiće debljine oko 0,5 cm. Podmažite pravougaoni pleh puterom i poređajte kolutiće tikvica. Pospite polovinom rendanog čedar ili gauda sira.

U činiji umutite jaja, dodajte parmezan, mileram, so, biber, sušeni bosiljak i sitno nasjeckani bijeli luk. Prelijte ovu smjesu preko tikvica i sira u plehu.

Pecite u rerni oko 25 minuta. Izvadite pleh, pospite preostalim sirom i vratite u rernu na još 5–10 minuta dok se sir ne rastopi i zapeče, a tikvice ne omekšaju.

Po želji, pospite svježim peršunom i poslužite uz sezonsku salatu. Prijatno!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...