(ZAPADNO)MOSTARSKI PORTAL NAPAO SDP: "Nepodnošljiva lakoća širenja mržnje prema Hrvatima"

Danas je to SDP, jučer je bio DF, sutra će biti SDA – svima njima je zajednički pogled na Hrvate Bosne i Hercegovine kao na strani element, koji je u srži fašistički i protiv kojeg se valja boriti i kojeg valja doslovno istisnuti iz BiH. I to baš svim sredstvima, piše u novinar portala Dnevnik.ba Jurica Gudelj u komentaru koji prenosimo u cjelini.

  • Mini market

  • 29. Mar. 2020  

  • 4

Piše: Jurica Gudelj, Dnevnik.ba

Ništa, pa čak ni globalna pandemija korona virusom, ne može spriječiti sarajevsku političku čaršiju u pokušajima sotoniziranja Hrvata (i Srba) i time prikazivanja sebe kao “dobrih momaka i antifašista”. Posljednji događaj u povijesti tog političkog beščašća zbio se sinoć, kad je SDP BiH na svim svojim službenim profilima na društvenim mrežama objavila video na kojem u zapadnom dijelu Mostara umjesto pljeska medicinskim djelatnicima odjekuje pozdrav “za dom spremni”. Za SDP je to, naravno, bio još jedan dokaz fašistoidnosti hrvatskog puka u BiH i brže-bolje su potrčali na društvenim mrežama podijeliti svoja “saznanja” o “mrskim stanovnicima zapadnog Mostara”.

Kasnije se pak pokazalo kako je video nevješta montaža, SDP je sramnu objavu pobrisao sa svojih profila na društvenim mrežama, pri tom se ispričavši svojim sljedbenicima, ali ne i stanovnicima Mostara.

“SDP BIH se izvinjava zbog ranije podijeljenog videa koji nam je dostavljen kao večerašnje dešavanje u Mostaru. U želji da pravovremeno osudimo pojavu koja se u ovom društvu ipak dešava objavili smo i montirani video neodgovornih pojedinaca”, stoji u tobožnjoj isprici zagovaratelja “države po mjeri (bošnjačkog?) čovjeka”.

Isprika je skandalozna kao i samo postavljanje lažnog videa i zapravo je jako dobar pokazatelj kako to sarajevske političke stranke promatraju Hrvate u BiH. SDP se, naime, ne ispričava ni Hrvatima ni Mostarcima. Oni se ispričavaju samo zbog tog što nisu pronašli “pravi” video koji stanovnike zapadnog dijela Mostara prikazuje kao fašiste. Sami su priznali kako su potrčali osuditi pojavu za koju su uvjereni da postoji, samo je još uvijek nitko nije vidio. Ipak, ona i te kako postoji, ako pitate ne samo SDP, nego doslovno sve političke stranke čije je sjedište u Sarajevu. Danas je to SDP, jučer je bio DF, sutra će biti SDA – svima njima je zajednički pogled na Hrvate Bosne i Hercegovine kao na strani element, koji je u srži fašistički i protiv kojeg se valja boriti i kojeg valja doslovno istisnuti iz BiH. I to baš svim sredstvima.

“Komu se ne sviđa, neka seli u Lijepu njihovu, mi smo antifašisti”, sublimacija je te politike.

No, da bi netko bio “antifašist”, potrebno je pronaći i “fašiste” protiv kojih se valja boriti. A kud ćeš boljih fašista od Hrvata, logika je sarajevskih stranaka. Pa sve vezano za njih je fašističko. Samo njihovo postojanje je čin fašizma. Njihova borba za svoja politička prava je fašizam. Njihovo zalaganje za BiH kao državu u svemu jednakopravnih konstitutivnih naroda i svih građana je također fašizam, jer tako se ljudi dijele i smještaju u torove… To je samo mali dio “političkih mudrosti” koje su postale metapolitika svih sarajevskih stranaka, i zastrašujuće velikog dijela sarajevocentrične javnosti.

No, ni SDP danas, kao ni DF jučer, ili SDA sutra, neće snositi nikakve sankcije zbog propalog teškog pokušaja stigmatizacije i sotonizacije cijele jedne zajednice, svih stanovnika zapadnog dijela Mostara. Ne. Niti će ih birači kazniti na izborima, niti će strane ambasade izdati priopćenja u kojima izražavaju zabrinutost zbog širenja kroatofobije i otvorenog govora mržnje prema cijelom jednom narodu. Neće se čak ni u (sarajevskoj) javnosti problematizirati činjenica da jedna stranka pokušava jedan narod prikazati fašističkim, odnosno da je jedna stranka širi lažne vijesti.

Naprotiv, samo će se sačekati sljedeća prigoda pa da se sve ponovi. To što je ovoga puta SDP promašio cijelu loptu, neće toj stranci nanijeti apsolutno nikakvu štetu. Jer oni kojima se SDP obraća i oni koji njihove politike podržavaju, “znaju” da se u zapadnom Mostaru svakodnevno skandira “za dom spremni”. To što to nitko još uvijek nije vidio, nema nikakve veze. Pa Sarajevo se vodi maksimom – krivi ste dok vam mi ne dokažemo krivicu. Optužba je jednaka presudi, nema potrebe pretjerano se uzbuđivati zbog “jednog promašaja”.

Sutra će pak i SDP-ovcima i svim drugim sarajevskim stranka ponovno biti puna usta izgradnje BiH, suživota, patriotizma, države i čega već sve ne. No, u toj državi, u tom suživotu i u tom patriotizmu nema mjesta ni za Hrvate ni za Srbe. Oni se smatraju fašističkim talogom kojeg se Sarajevo pod hitno mora otarasiti.

Sačekajmo samo da malo popusti pandemija korona virusom, pa da sarajevski “građani” ponovno krenu na čistac istjerivati zamišljene fašiste.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...