INOVATIVNO RJEŠENJE: Talijani pretvaraju maske za ronjenje u respiratore!

Svjetski lider u proizvodnji sportske opreme Decathlon donirao je 10.000 maski za ronjenje italijanskim regionima kao novo sredstvo u ratu protiv koronavirusa.

  • HiTec

  • 30. Mar. 2020  30. Mar. 2020

  • 0

Maske za snorkeling (ronjenje na dah na površini vode) imaju potencijalnu mogućnost da se transformišu u respiratore, najneophodniju medicinsku opremu koja je postala deficicitarna roba svuda u svijetu u jeku pandemije novog virusa, utvdrili su na Politehničkom institutu u Milanu.

“U vanrednoj zdravstvenoj situaciji kao što je trenutna i u ekstremnom nedostatku običnih respiratornih pomagala, u toku su ekspremnetalna ispitivanja na patentu Isinova kompanije. Prototip je napravljen u roku od 10 sati, požrtvovanim radom svih zaposlenih koji su u projekat stavili i dušu i srce” , informisali su iz Decathlona.

Iz Isinova kompanije koja je štampala posebne ventile za ” “Easybreath masku” saopštili su da je prototip testiran na pacijentu koji je pozitivan na Covid-19 i kome je trebao respirator za disanje. Test je bio uspešan.

Nove maske-respiratori biće distribuirane širom italijanskih bolnica prema potrebama i prioritetima.

A medical worker tests a Decathlon snorkeling mask upgraded with 3D-printed respiratory valves fittings on March 27 at the Erasme Hospital in Brussels

Inače, zdravstvene vlasti širom svijeta pokušavaju da pronađu načine kako da obezbjede neophodne respiratore za svoje bolnice da bi se izborile sa sve većim brojem pacijenata zaraženim koronavirusom.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio kaže da mu je potrebno 15.000 respiratora, jer ovaj grad postaje najveće žarište koronavirusa na svijetu.

Australijske vlasti kažu da su uverene da mogu da izbjegnu nedostatak respiratora. Oni su rekli da će uložiti sve napore da do nedostatka ovih mašina ne dođe, jer će u suprotnom mnogi životi biti ugroženi.

“Razlog za ovu krizu je taj što će pacijenti bez respiratora umrijeti”, kaže profesor David Story sa Univerziteta u Melburnu.

There are still questions about how many such masks could be made available by sporting companies, under what conditions

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...