NOVI UDAR IZ RS-a NA CENTRALNU BANKU BiH: Traže izmjenu Zakona i predlažu da Centralna banka BiH kupi obveznice od entiteta

Ministrica finansija RS-a Zora Vidović tvrdi da je neophodna izmjena Zakona o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, kako bi se lakše prevazišla kriza izazvana virusom korona.

  • Politika

  • 31. Mar. 2020  

  • 4

Nakon sjednice Štaba RS za vanredne situacije, ona je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci navela da Centralna banka BiH ne reaguje, kako bi pomogla u novonastaloj situaciji, za razliku od drugih zemalja.

- Ovog momenta Centralna banka ima deviznih rezervi u vrijednosti 850 miliona maraka iznad štampanih konvertibilnih maraka. Svaka centralna banka treba da ima rezervi koliko je odštampala sredstava, a BiH ima 850 miliona više. I umjesto da Centralna banka BiH kupi obveznice od entiteta i ta sredstva upumpa u socijalni život to se ne dešava. Bilo bi normalno da bar 80 posto sredstava bude upumpano, a 20 posto nek ostane – ustvrdila je entitetska ministrica finansija.

Kritikovala je to što se ne prihvata smanjenje obavezne rezerve banaka.

-To nije štampanje para kako su to neki navodili. Mi smo tražili da se smanji obavezna rezerva sa 10 na pet posto da se sredstva daju bankama, privredi, budžetima, i to nije prihvaćeno. Moramo da se zadužujemo, a nemamo gdje da se zadužujemo. Promet na berzama u zapadnoj Evropi je smanjen. Imamo određene naznake od Svjetske banke i MMF-a da će određena sredstva biti dostupna - rekla je Vidović.

Navela je da direktni porezi u RS rapidno opadaju, što se očekivalo, uslijed novonastale situacije.

-Prihodi za periodu januar-mart manji su za 40 miliona KM – rekla je Vidović i dodala da je prioritet da budžet nastavi da izmiruje svoje obaveze, ali i da se pomogne privredi, kako ne bi došlo do „gašenja“ preduzeća.

Najavila je da će Vlada RS-a izmiriti martovske poreze i doprinose za privredne subjekte koji ne rade uslijed krize izazvane koronavirusom, te da će u aprilu za njih morati biti obezbijeđene i plate.

-U aprilu se mogu očekivati i problemi u privredi, posebno u industriji. Određen broj fabrika koje rade za izvoz neće moći da izvoze i doći će u probleme. Očekujem da određen broj preduzeća koja uvoze sirovinu također bude u problemu – upozorila je Vidović.

Dodala je da će Vlada RS-a sve to sagledati i pobrinuti se da obezbijedi sredsva kako bi pomogla.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...