MILIJARDER SE PROPISNO OSRAMOTIO: Elon Musk se pohvalio da je donirao respiratore bolnicama u Americi, a kad su otvorili pošiljku…

Proteklih dana u SAD-u se dosta pisalo o velikodušnoj donaciji Tesle tamošnjim bolnicama

  • HiTec

  • 04. Apr. 2020  

  • 0

Elon Musk je, nakon što je zatvorio tvornicu u Kaliforniji, shvatio da je COVID-19 teška bolest i da bolnicama treba pomoći donacijom respiratora za sve brojnije pacijente. No, oduševljenje je bilo kratkog vijeka.

Prvo su od kineskih proizvođača kupili 1,255 respiratora, na kutije zalijepili Teslin logotip, te ih takve donirali bolnicama u Los Angelesu. U narednim danima donacije su dobile i bolnice u New Yorku i sve je izgledalo idealno. Međutim, sada se otkrilo se da je riječ o uređajima pogrešnog tipa.

Respiratori BiPAP tipa(Biphasic Positive Airway Pressure), kakve je Musk nabavio i donirao, koriste se primarno za liječenje apneje u snu, te nisu primjereni za liječenje pacijenata s respiratornim problemima kakvi prate COVID-19.

Neinvazivni respiratori ovog tipa, prema mišljenju Američkog društva anesteziologa, čak mogu i povećati rizik od širenja infekcije. Iz tog se razloga ne preporučuje njihovo korištenje u slučaju liječenja posljedica zaraze koronavirusom, prenosi Financial Times.

Inače, BPAP sistemi kakve je Musk nabavio koštaju oko 800 dolara po komadu, dok je cijena preporučenih respiratora oko 50.000 dolara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...