SMRTNOST U ITALIJI PORASLA ZA 500 ODSTO: "U toku je masakr, virus je zbrisao cijelu jednu generaciju..."

Najmlađi preminuli ljekar imao je 46 godina, a najstariji 90 godina.

  • Svijet

  • 04. Apr. 2020  04. Apr. 2020

Posljednjih nekoliko dana epidemiološka situacija u Italiji je stabilna potvrđuju podaci o broju zaraženih, umrlih i ozdravljenih pacijenata, prenosi B92.

Civilna zaštita naglašava da je situacija različita u pojedinim dijelovima zemlje, u nekim oblastima cirkulacija virusa COVID19, je viša, a u drugima manje, međutim ne postoji područje Italije u kojem virus ne cirkuliše.

Novih zaraženih u 24 sata su 2.339, broj umrlih i dalje visok, ali se ne povećava, je 776.

Izraženo u procenima rast širenja viruisa u zadnjih nekoliko dana, 3.97 posto, u odnosu na prošlu sedmicu kada je procentualni poras bio 4.22.

Od početka epidemije do sada zaraženo je gotovo 120.000, a broj testiranih, koji stalno raste, je nešto manje od četrdeset hiljada.

I broj ljekara i medicinskih sestara zaraženih u bolnicama je ogroman. Do danas je 77 ljekara podleglo zarazi. Jedan od razloga je taj što u ranoj fazi epidemije nisu bili dovoljno zaštićeni, i što su često bili prisiljeni na intervenciju čak i golim rukama.

Najmlađi preminuli ljekar imao je 46 godina, a najstariji 90 godina.

Među žrtvama su mnogi koji su se odazvali na poziv civilne zaštite, i iako penzionisani, vratili su se u službu.

Državni Institut za statistiku (Istat) objavio je, bazirajući se na dosadašnjim podacima, da je u nekim opštinama Lombardije , smrtnost zbog Covid-19, posebno u prve tri sedmice marta, porasla od 143 posto do čak 500 posto. Ali situacija nije homogena: u okrugu Bergamo, u nekim opštinama, smrtnost je viša od 500 posto u odnosu na broj smrtnih slučajeva u odnosu na mart 2019.

U istoj zoni od 1-21. marta ove godine umrlo je 5.000 ljudi više nego prošle godine.

"Bio je to pravi masakr koji je u toku nekoliko dana zbrisao sa lica zemlje gotovo cijelu jednu generaciju. To je generacija kojoj svi dugujemo puno, a nismo ih uspjeli zaštititi. A u staračkim domovima koronavirus je napravio pravi masakr", izjavio je on.

trenutak ...