NIKOME NIŠTA NIJE JASNO: Dolar naglo ojačao iako se Sjedinjene Države suočavaju sa najvećom krizom u povijesti...

Pritom je tečaj eura prema dolaru potonuo 3 posto, na 1,0805 dolara

  • Ekonomija

  • 05. Apr. 2020  

  • 1

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošle sedmice znatno porasla jer se, premda i SAD-u zbog pandemije koronavirusa prijeti duboka recesija, smatra sigurnijim utočištem za kapital u ovo nesigurno doba.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošle sedmice za 2,3 posto, na 100,60 bodova.

Pritom je tečaj eura prema dolaru potonuo 3 posto, na 1,0805 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara porasla je, pak, 0,6 posto, na 108,55 jena.

Posljednjih sedmica tečaj dolara izuzetno oscilira zbog širenja koronavirusa u svijetu i velikih ekonomskih šteta uslijed strogih mjera usmjerenih na suzbijanje virusa.

Sedmicu dana prije dolarov indeks potonuo je više od 2 posto, što je bio njegov najveći sedmični pad od 2016. godine, jer je američka središnja banka različitim mjerama znatno povećala dolarsku likvidnost na financijskim tržištima.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...