ONI SU NAPRAVILI PRAVO ČUDO, VEĆ SU OTVORILI VRTIĆE I ŠKOLE, ŽIVOT SE VRAĆA U NORMALU: Za sve je zaslužan jedan znanstvenik, zbog ovoga ga smatraju herojem...

Znanstvenik koji je svoj veterinarski laboratorij, koji uglavnom koristi za testiranje lososa, prilagodio za testiranje ljudi na koronavirus slavi se kao heroj Farskih otoka u pravovremenom suzbijanju širenja zaraze

  • Svijet

  • 09. Apr. 2020  09. Apr. 2020

  • 0

Ta autonomna danska pokrajina s 50-ak hiljada stanovnika nema nijedan smrtni slučaj od koronavirusa, dok se ostatak Europe bori s epidemijom i zbraja mrtve.

Arhipelag smješten u sredini sjevernog Atlantika, između Škotske, Norveške i hladnog Islanda trenutno ima samo jednu osobu u bolnici koja je oboljela od Covida-19, a izdvaja se u Europi po tome da uopće nema smrtnih slučajeva od ove bolesti. Ukupno je tamo zaraženo 184 ljudi.

U srijedu je premijer Bárður á Steig Nielsen najavio je da će 20. aprila otvoriti vrtiće i jaslice, a u školu će krenuti najmlađi osnovci. Učenici zadnje godine srednje škole će se također vratiti u učionice, a nastavit će se i sportski događaji, ali bez gledatelja.

Uspjeh njihovog pristupa lokalni političari pripisuju ranim predviđanjima veterinara znanstvenika Debesa Christiansena, voditelja Nacionalnog referentnog laboratorija za bolesti ribe i životinja, u glavnom gradu Tórshavnu.

Christiansen je još u januaru upozorio vladu autonomne regije Kraljevine Danske da se moraju pripremi za moguće širenje epidemije iz Kine.

Njegov laboratorij, koji prvenstveno koristi za testiranje lososa za virusne infekcije, prilagođen je za testiranje ljudi, samo je morao kupiti dodatni materijal za testiranje na koronavirus.

Na Farskim otocima obavljalo se masovno testiranje lososa u vodama Farskih otoka nakon izbijanja virusa 2001. koji je poharao losose.

Prema službenim podacima, 10% od cjelokupne populacije Farskih otoka, oko 50.000 ljudi, testirano je na koronavirus. Prema stranici worldometers Farski otoci su testirali najveći postatak svoje populacije od bilo koje države ili autonomnog teritorija na svijetu.

Tamošnji su liječnici uspjeli ući u trag i testirati svakoga ko je bio u kontaktu sa pozitivnim na koronavirus. Od onih koji su se razboljeli, 131 osoba je izliječena.

Christiansen je rekao za The Guardian da prilagodba sa testiranja životinja na ljude nije uključivalo puno muke te da je njegov veterinarski laboratorij uspio pronaći materijale za izradu testova ne samo od bolnica nego i od mnogih drugih proizvođača.

- Prilagodba je bila jednostavna. Jedino što sam promijenio su sastojci. Naš uobičajni posao je da tražimo viruse i bakterije kod riba, i u ovom slučaju samo promijeni tri komponente specifične za koronavirus.

Christiansen je izjavio da njegov laboratorij može obaviti i do 1000 testiranja dnevno ako bi bilo potrebno i kada bi imao pomoćnike. Zadnji uzorci koje je testirao u utorak su bili negativni.

- Čini se da u okolišu Farskih otoka u ovom trenutku nije veliko opterećenje virusom. Svi pričaju o crnim brojkama, ali testirali smo više od 10 posto populacije, tako da mislim da nemamo puno stanovnika koji hodaju okolo zaraženi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...