VELIKA POBJEDA ANGELE MERKEL: Ministri financija EU postigli dogovor o paketu financijske pomoći. Italija i Španjolska popustile, neće biti ništa od...

Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska i Nizozemska postigle su u četvrtak navečer sporazum o paketu ekonomske pomoći u borbi protiv epidemije koronavirusa, čime je trasiran put za dogovor između svih 27 ministara financija EU-a, rekli su diplomatski izvori za Reuters

  • Ekonomija

  • 10. Apr. 2020  

  • 0

Prema dostupnim informacijama, Italija i Španjolska, zemlje juga koje su tražile da se uspostavi sustav uzajamnog jamstva za dugove, poznatiji kao euroobveznice ili korona obveznice, odustale su od tog zahtijeva.

Treba također znati da je njemačka kancelarka Angela Merkel prije početka sastanka poručila kako ne pristaje na euroobveznice već se zalaže za kombinaciju tri navedena mehanizma pomoći. Što je, vjerovatno, ubrzalo proces kompromisa. Njemački ministar financija Olaf Scholz je nakon sastanka poručio: "To je jako dobra vijest".

Konačni detalji sporazuma će se koordinirati s ostalim članicama euroskupine i EU.

Francuski ministar financija Brune Le Maire je također više nego zadovoljan sporazumom.

"Izvanredan sporazum o ekonomskom odgovoru na #Coronavirus: 500 milijardi eura je dostupno odmah. Dolazi još fond s poticajima. Europa je odlučila i pokazala da je na visini zadatka u odnosu na težinu krize".

No, talijanski ministar ekonomije Roberto Gualtieri je izjavio kako ovaj dogovor znači da su euroobveznice i dalje na stolu kao mogući mehanizam.

Austrijski minstar financija Gernot Blümel je rekao pak obrnuto: da se o euroobveznicama više neće raspravljati: "Za nas je i bilo je važno da se trenutna kriza ne iskoristi kao zaobilazni put da se, preko euroobveznica, dug učini uzajamnim".

Konačnu potvrde ovog dogovora moraju dati predsjednici država i vlada okupljeni u Vijeću EU. No, budući da su oni na svom posljednjom sastanku krajem ožujka za taj posao zadužili ministre financija, za vjerovati je da će prihvatiti postignuti dogovor, piše EurActiv.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...