DEUTSCHE WELLE ANALIZIRA: Korona guši arapske ustanke, od sjeverne Afrike do Bliskog istoka..…

Dugotrajni ustanci koji su doveli do rušenja lidera od Libana do Iraka su nestali s ulica zbog Covid-a 19. No to ne znači da je virus zaustavio demonstrante u provođenju političkih promjena

  • Svijet

  • 13. Apr. 2020  

  • 0

Od sjeverne Afrike do Bliskog istoka, u nekoliko arapskih zemalja su masovni protesti proteklih godina vodili do pada dugogodišnjih lidera. 

U Sudanu su oni rezultirali različitim političkim reformama, ali malo toga se promijenilo u Iraku, Libanu i Alžiru, gdje su do nedavno prosvjednici izlazili na ulice pozivajući na promjene. Protesti u tim zemljama su u velikoj mjeri sklonjeni sa ulica zbog straha od zaraze virusom korona – i kao rezultata vladinih mjera u borbi protiv pandemije.

Prošle sedmice libanske vlasti su usvojile mjere koje uvode ograničenja u javnom životu uključujući i policijski sat s ciljem sprečavanja velikih okupljanja. Vlasti su uklonile i glavni kamp prosvjednika na Trgu mučenika u Bejrutu u kojem je boravilo oko 60 prosvjednika. Samo dva dana nakon toga su organizirane male demonstrancije u predgrađima libanskih gradova u znak otpora zbog mjera izolacije. U Bejrutu su negodovali zbog policijskog sata uzvikujući "Želimo jesti, želimo živjet!", a u Tripoliju, drugom po veličini gradu u zemlji, demonstranti su izašli na ulice u automobilima i na skuterima uzvikujući: "Umrijeti od korona virusa je bolje nego umrijeti od gladi!".

Za mnoge aktiviste širom regiona popuštanje pred pandemijom nije opcija.

Irak: Do kraja

U Iraku je novom vrstom korona virusa zaraženo 770 osoba, uključujući i 54 osobe koje su preminule usljed komplikacija. Vlasti u toj zemlji su obustavile javni život širom zemlje, što je dio mjera u borbi protiv širenja virusa korona.

Kao rezultat ovih mjera protesti širom zemlje su smanjeni. Nekoliko protestnih kampova je nastavilo egzistirati zbog straha da bi, ako u potpunosti prestanu sa aktivnostima, to mogao biti kraj cijelog pokreta. Prosvjednici su ovdje čak razvili vlastite mjere u borbi protiv širenja virusa korona u okviru kampova.

"Ako napustimo Trg Tahrir snajperisti i sigurnosne snage će preuzeti trg i pokret će nestati", kaže Alqasem Ahmed, mladi bagdadski novinar koji je pomogao u artikuliranju zahtjeva prosvjednika. 

Od oktobra je ubijeno više od 600 osoba, mnogi od njih tokom sukoba sa vladinim snagama sigurnosti. Prije pandemije iračka vlada se borila sa široko rasprostranjenim demonstracijama protiv korupcije, nedovoljnog pristupa osnovnim uslugama i sektaškog sistema u zemlji.

"Šest mjeseci preživljavamo umiranja, metke i suzavac, tako da možemo i narednih šest mjeseci dok se ne zavšri epidemija korone", kaže Ahmed.

Irački javni zdravstveni sistem je desetljećima opterećen sankcijama i nedovoljnim financiranjem, te je stoga korona virus samo dodatno opterećenje. A sa rekordno niskim cijenama nafte, usljed pandemije, sposobnost Bagdada da održi svoj ogromni javni sektor se smanjuje, te se Irak suočava sa još neizvjesnijom budućnošću.

"Ovi problemi će natjerati ljude da izađu na ulicu u većem broju nego prije", kaže Ahmed. "Ranije je društvo bilo podijeljeno između onih koji podržavaju prosvjednike i onih koji ostaju kod kuće, ali uskoro će oni uvidjeti zašto mi prosvjedujemo i pridružiti nam se", kaže Ahmed.

Alžir: 'Profitiranje od epidemije'

U Alžiru pandemija također ostavlja posljedice na demonstrante. Čini se da vlasti instrumentaliziraju pandemiju kako bi namjerno utišale neslaganja na unutarnjem planu. 

Prošle godine su masovne demonstracije protiv korupcije i vladajuće elite dovele do svrgavanja sa vlasti dugogodišnjeg lidera Abdelaziza Bouteflika i prijevremenih predsjedničkih izbora koje su pratile neregularnosti. Unatoč vladinim političkim ustupcima u odnosu na demonstrante prosvjedi su održavani svaki petak, sve do prošlog mjeseca.

Alžirske vlasti ne samo da su polovinom marta zabranile okupljanja nego su i iskoristule priliku i uhapsile nekoliko aktivista i novinara uključujući i poznatog opozicionog političara Karima Tabbou i reportera Khaleda Drarena, koji radi za Reportere bez granica.

Reporteri bez granica i druge organizacije koje se bore za slobodu medija su zbog toga saopćila da alžirske vlasti koriste epidemiju da bi se obračunale sa neovisnim novinarstvom.

No hapšenja nisu zaustavila pokret. U video snimku poznatih alžirskih aktivista o virusu korona jedna osoba podiže plakat na kojem piše: "Zaštitite se tako da revolucija ima budućnost." 

"Da biste bili slobodni, morate živjeti", kaže drugi aktivista u videu.

(DW)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...