ONI SU PRVI SLOMILI KRIVULJU I UČINILI VELIKE STVARI: Ove zemlje poručuju da je još uvijek rano za opuštanje, IZOLACIJA SE NASTAVLJA DO…

Jutros su objavili da je prerano početi ublažavati pravila socijalne distance ili pokretati ekonomiju.

  • Svijet

  • 13. Apr. 2020  

  • 0

Novi Zeland i Australija, svjetski priznati zbog ranih znakova uspjeha u borbi protiv širenja koronavirusa, u ponedjeljak su objavili da je prerano početi ublažavati pravila socijalne distance ili pokretati ekonomiju.

Stopa zaraženih slučajeva znatno se smanjila u obje zemlje bez opterećivanja kapaciteta njihovih zdravstvenih sistema.

Novi Zeland nametnuo je karantenu širokih razmjera, a Australija je također strogo ograničila mnoge aktivnosti.

U Novom Zelandu zaraženo 1064 ljudi

Novi Zeland prijavio je petu smrt od koronavirusa u ponedjeljak, no broj novozaraženih u toj zemlji od 5 miliona porastao je samo za 15, što je šestina broja zaraženih početkom aprila.

Na Novom Zelandu sada je potvrđeno ukupno 1064 zaraženih.

Prema podacima australskoga ministarstva zdravstva, broj novozaraženih u ponedjeljak je porastao za 33 slučaja, što je najsporija stopa u mjesec dana i manja od desetine broja zaraženih prije dvije sedmice.

Australija je prijavila 6322 slučaja i 61 smrt od koronavirusa.

"Sada je vrijeme da se nastavi u istom smjeru"

Ministar zdravstva Greg Hunt rekao je da je prerano ublažiti ograničenja unatoč silaznoj krivulji novozaraženih.

"Sada je vrijeme da se nastavi u istom smjeru, da se nastavi sa samoizolacijom i socijalnom distancom", rekao je Hunt u televizijskom obraćanju.  "To je omogućilo realno smanjenje stope rasta", dodao je.

Australija je odredila najstrožu karantenu tokom uskrsnih blagdana. Helikopterima, policijskim kontrolnim tačkama i teškim kaznama vlasti odvraćaju ljude od kršenja zabrana putovanja ili kršenja pravila o javnim okupljanjima.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern rekla je da će odluka o tome hoće li se produžiti karantena i vanredno stanje, proglašeno krajem marta, biti donesena 20. aprila, prenose agencije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...