ARMIJA KOJA IM JE OMOGUĆILA DA DANAS BUDU NA BUDŽETU: Pogodite koje jedine dvije probosanske stranke nisu čestitale Dan Armije BiH

Šta su razlozi propuštanja prisjećanja na datum osnivanja oružane sile koja je sačuvala Bosnu i Hercegovinu u njenim historijskim granicama i stvorila pretpostavke za politički i društveni život, možda će biti jasnije ako se sjetimo izjave Kojovića da o agresiji BiH i genocidu nad Bošnjacima “treba pronaći najmanji zajednički imenitelj” ili izjave potpredsjednika SDP-a Vojina Mijatovića da on ponosno slavi Dan republike Srpske.

  • Mini market

  • 15. Apr. 2020  15. Apr. 2020

  • 7

Danas, 15. aprila, obilježava se Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine. Na današnji dan 1992. Armija RBiH je službeno osnovana ujedinjenjem postrojbi TO-a, Patriotske lige, Zelenih beretki, MUP-a BiH i raznih dobrovoljačkih formacija u jedinstvenu vojsku kao odgovor na agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Osnivanju je prethodila odluka Predsjedništvo BiH od 8. aprila o proglašenju neposredne ratne opasnosti i osnovanja Glavnog štaba Teritorijalne odbrane RBiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić danas su odali počast i položili cvijeće na mezarju Kovači i na spomen-obilježjima na groblju Koševo, Sveti Josip i Sveti Marko, gdje su sahranjeni poginuli pripadnici Armije RBiH.

Čestititke su uputili i Denis Zvizdić, Zamjenik predsjedavajućeg PD Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Ministar odbrane BiH Sifet Podžić, te potpredsjednici Federacije BiH Milan Dunović i Melika Mahmutbegović.

Čestitke su uputili i predsjednici stranaka Bakir Izetbegović (SDA), Željko Komšić (DF), Fahrudin Radončić (SBB), Mirnes Ajanović (BOSS), Elmedin Konaković (NiP), Senad Šepić (NB) i mnogi nosioci funkcija, predstavnici državnih, entitetskih, kantonalnih i općinskih vlasti, te vladinih i nevladinih organizacija, medija i javnih ličnosti.

Iznenađujuće, čestitka je za sada izostala od strane Naše stranke i Socijaldemokratske partije kao i predsjednika ovih stranaka Predraga Kojovića i Nermina Nikšića. Šta su razlozi propuštanja prisjećanja na datum osnivanja oružane sile koja je sačuvala Bosnu i Hercegovinu u njenim historijskim granicama i stvorila pretpostavke za politički i društveni život, možda će biti jasnije ako se sjetimo izjave Kojovića da o agresiji BiH i genocidu nad Bošnjacima “treba pronaći najmanji zajednički imenitelj” ili izjave potpredsjednika SDP-a Vojina Mijatovića da on ponosno slavi Dan republike Srpske.

(S.B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...