SVJEDOK UDRUŽENOG ZLOČINAČKOG PODUHVATA U AHMIĆIMA: Metak mi je prošao kroz slijepočnicu, ne znam kako sam preživio strijeljanje

Jedini je u svojoj porodici preživio zločin HVO-a 16.aprila 1993.godine

  • Društvo

  • 16. Apr. 2020  

  • 0

Abdulah Ahmić je preživjeli simbol genocida nad Bošnjacima u selu Ahmići kod Viteza.

On je preživio strijeljanje, iako mu je metak prošao kroz slijepočnicu.

Jedini je u svojoj porodici preživio zločin HVO-a 16.aprila 1993.godine, piše Saff.ba.

Ubijeni su mu otac, majka, brat i tri sestre. Abdulah danas živi u kući ispred koje je strijeljan, u kući u čijem je dvorištu, ispod jabuke, prije nekoliko godina ekshumirao posmrtne ostatke oca i brata.

U razgovoru za Saff Abdulah Ahmić se prisjetio tog teškog iskušenja.

”Kad god izađem iz kuće, ugledam mjesto gdje sam strijeljan i onu jabuku gdje sam pronašao babine i bratove kosti. Svaki put preživljavam svaku sekundu tog dana. Kad god izađem iz kuće, osjetim kao da me ponovo vode na strijeljanje. Tog 16.aprila, u ranim jutarnjim satima u kuću su nam upali nepoznati vojnici. Istjerali su mene i mog oca ispred kuće. Kada smo izašli pred kuću vidio sam brata kako leži mrtav, ubili su ga prije nego što su došli po nas. Samo su se odmakli i tu ispred kuće nas strijeljali. Ni sam ne znam kako sam preživio. Nakon nekog vremena došao sam svijesti, ustao i pobjegao pod propust, gdje sam ostao cijeli dan sakriven. Vidio sam da mi je metak prošao kroz glavu, tj. kroz slijepočnicu”, ispričao je Abdulah Ahmić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...