ANALITIČARI SU SLOŽNI U OCJENI: Podrškom Americi Sarajevo potvrdilo međunarodni ugled i ojačalo veze sa Washingtonom

Fotografija Vijećnice koja je osvijetljena bojama američke zastave sa porukom: "Stojimo uz vas kao što ste vi uvijek bili uz nas“, obišla je svijet.

  • Mini market

  • 18. Apr. 2020  

  • 0

Sjedinjene Američke Države su najvažniji vanjskopolitički saveznik i prijatelj Bosne i Hercegovine, te je podrška koju je Sarajevo pružilo u borbi protiv pandemije, predstavlja prvorazredan politički događaj koji ima veliki simboličan značaj, ističu u izjavama za sarajevo.ba, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu dr. Sead Turčalo i politički analitičar Zlatko Hurtić.

Fotografija Vijećnice koja je osvijetljena bojama američke zastave sa porukom: "Stojimo uz vas kao što ste vi uvijek bili uz nas“, obišla je svijet, a na društvenim mrežama su je podijelili ne samo Američka ambasada u Sarajevu, nego i američki državni sekretar Mike Pompeo.

Zvanični Washington je na taj način izrazio zahvalnost Gradu Sarajevo na riječima i poruci podrške u vrijeme kada se SAD suočava sa velikom opasnošću i brzim širenjem virusa.

Dr. Turčalo ističe da Sarajevo kao glavni grad Bosne i Hercegovine ima političku snagu i kapacitet da ovakva poruka ostavi trag.

"Sarajevo ima svoju težinu u globalnim okvirima. Iako se radi o simboličnom činu, on je došao u pravom trenutku. Na izvjestan način, pokazali smo, da ne samo cijenimo sve ono što su SAD učinile za Bosnu i Hercegovinu u protekle tri decenije, nego da smo spremni čuvati te dobre odnose i u budućnosti. Činjenica da je državni sekretar posvetio pažnju ovom činu govori da za zvanični Washington Sarajevo ima izuzetnu važnost", rekao je Turčalo.

Hurtić navodi da Bosna i Hercegovina i Sarajevo trebaju investirati u jačanje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao najvažnijim međunarodnim partnerom.

"Pandemija koronavirusa je izazvala globalne poremećaje i u geopolitičkim odnosima. Bosna i Hercegovina treba znati gdje i kako se pozicionirati. Podrška Sjedinjenim Državama je iskrena, snažna i otvorena. Zvanični Washington je kontinuirano na strani BiH, pa i Sarajeva kao glavnog grada, neovisno od aktuelnog političkog trenutka. Fotografija Vijećnice sa američkom zastavom izazvala je oduševljenje i u diplomatskim krugovima, kao čin čovjeka koji je gradonačelnik glavnog grada države, i to treba znati cijeniti", poručio je Hurtić.

Kako kaže, Sarajevo posljednjih dvije-tri godine sistematski radi na jačanju međunarodne uloge i veza sa gradovima širom svijeta, a posebno u SAD.

"To je primjetno, i pomaže napretku cijele države. Snažan glavni grad je potvrda jačanja države", dodaje Hurtić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...