KREDITNI VODIČ "SLOBODNE BOSNE": Evo ko i pod kojim uvjetima može tražiti moratorij na otplatu kredita

Direktor Agencije za bankarstvo Jasmin Mahmuzić je rekao kako su banke do sada odobrile zahtjeve 7.333 klijenta, a samoinicijativno su dale moratorij na kredit za dodatnih 11.570 klijenata.

 • Ekonomija

 • 20. Apr. 2020  20. Apr. 2020

 • 0

Prema podacima Agencije za bankarstvo Federacije BiH, do 17. aprila olakšicu moratorija na naplatu kredita tražio je 23.751 klijent od kojih su su 90 posto fizička osobe, a 10 posto firme.

Direktor Agencije za bankarstvo Jasmin Mahmuzić je rekao kako su banke do sada odobrile zahtjeve 7.333 klijenta, a samoinicijativno su dale moratorij na kredit za dodatnih 11.570 klijenata.

Agencija za bankarstvo Federacije BiH je 20. marta 2020. godine donijela odluku o privremenim mjerama koje banke primjenjuju za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjjem COVID-19.

Cilj odluke je da se olakša klijentima banaka koji su direktno ili indirektno pogođeni negativnim efektima, kao i preventivno da se djeluje s ciljem očuvanja kapitala banaka.

Bitna informacija za klijente je da se moratorij može ugovarati najduže do šest mjeseci. U toku trajanja moratorija, banka ne obračunava zateznu kamatu na iznos dospjelih potraživanja.

Fizička lica

Pravo na moratorij na vraćanje kredita imaju svi građani kojima su umanjena primanja ili se uopće ne isplaćuju.

Iz Udruženja banaka Bosne i Hercegovine objasnili su da fizičko lice može zatražiti moratorij ukoliko:

 • nema mogućnost za rad uslijed oboljenja, boravka u karantenu ili samoizolaciji
 • nema mogućnost za rad uslijed gubitka posla, jer je kompanija u kojoj je radio zapala u probleme zbog korona virusa
 • ukoliko su klijentu značajno smanjeni prihodi zbog pojave korona virusa
 • drugi slučajevi u kojima je vaša kreditna sposobnost ugrožena zbog korona virusa

Agencija za bankarstvo FBiH dodaje: "Dužnosnici, državni zaposlenici, zaposlenici javnih preduzeća, korisnici budžeta kao i svi drugi kojima se primanja redovno isplaćuju nisu obuhvaćeni privremenom mjerom moratorija na otplatu kredita. Izuzetno, i navedena lica mogu podnijeti zahtjev ukoliko je članu domaćinstva smanjena kreditna sposobnost zbog negativnih efekata vanrednog stanja, a kojima je prilikom odobravanja kredita cjenjena kreditna sposobnost članova domaćinstva".

Pravna lica

Udruženje banaka BiH objašnjava da pravno lice može zatražiti moratorij na kredite:

 • ako mu je smanjena likvidnost/solventnost pojavom korona virusa,
 • ako mu dobavljači nisu u mogućnosti isporučivati proizvode ili usluge,
 • ako je klijent privremeno obustavio proizvodnju, jer su mu kupci prestali raditi ili su smanjili svoje poslovne aktivnosti u značajnom obimu
 • ako su zaposlenici klijenta zaraženi, te je klijent odlukom nadležnih organa morao zatvoriti svoje pogone
 • ako je poslovanje klijenta pretrpjelo štetu na neki drugi način uslijed korona virusa.

Na koji način klijenti mogu podnijeti zahtjev?

Klijenti samostalno trebaju kontaktirati banku i podnijeti zahtjev za odgodu plaćanja kreditnih obaveza. Zahtjev za odobrenje privremenih mjera za ublažavanje servisiranja obaveza prema banci će se podnositi ovisno od poslovne odluke konkretne banke. U nekim slučajevima će to biti isključivo putem Internet stranice, a kod nekih drugih banaka će moći telefonski i/ili mailom.

Banke mogu pokrenuti moratorij i druge posebne mjere samoinicijativno u okviru redovnog procesa praćenja potraživanja u kašnjenju ukoliko se radi se o klijentu koji je pogođen negativnim efektima vanrednih okolnosti. U ovom slučaju ćete obavijest dobiti putem jednog od bančinih zvaničnih kanala komunikacije.

Kakav je proces nakon što klijenti podnesu zahtjev?

Nakon što u zahtjevu navedete razlog zbog kojeg je kreditna sposobnost klijenta pogoršana isti ulazi u proces razmatranja.

U ovom se procesu odlučuje o modalitetu koji je najprimjereniji za rješavanje novonastale situacije.

Nakon toga, banka klijentu putem nekog od zvaničnih kanala komunikacije dostavlja ponudu o kojoj se klijent treba izjasniti na način definisan u ponudi.

Ima li rok u kojem trebam podnijeti zahtjev za olakšice?

Trenutno rok do kada možete podnijeti Vaš zahtjev nije ograničen. Banke će prioritetno obrađivati zahtjeve klijenata koji su direktno pogođeni krizom, pa tek onda sve druge.

Šta podrazumijeva privremeni moratorij?

Banke Vam mogu odobriti moratorij sa maksimalnim rokom trajanja do ukidanja proglašenja stanja „Prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine“. Ovaj moratorij znači da će Vam banke odložiti plaćanje obaveza (glavnica i kamata ili samo glavnica, u zavisnosti od procjene mogućnosti klijenta) do ukidanja proglašenja stanja nesreće,

Da li se za vrijeme trajanja privremenog moratorija obračunava kamatna stopa na kredit?

U toku privremenog moratorija zaustavlja se obračun dospijeća glavnice, a redovna kamata se nastavlja obračunavati ali ne dospijeva. Nakon isteka privremenog moratorija sva glavnica i obračunata kamata dospijeva, a njihovo se plaćanje vrši prema modalitetu posebnih mjera koje klijent dogovori sa Bankom ili nakon isteka privremenog moratorija ukoliko poseban modalitet ne bude ugovoren.

Da li će klijenti u ovom slučaju plaćati zateznu kamatu?

U periodu privremenog moratorija neće se obračunavati niti naplaćivati iznos zatezne kamate.

Šta nakon prestanka stanja “prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine”?

Ukoliko klijent bude u mogućnosti, nastavlja otplatu prema postojećem ugovoru, uz obavezu da dug nastao tokom moratorija plati prema modalitetu koji dogovori sa bankom, uz potpisivanje novog otplatnog plana.

Ukoliko po završetku stanja nesreće klijent i dalje ne bude mogao nastaviti otplatu prema postojećem ugovoru, može se obratiti banci za neku od olakšica, gdje će biti potrebno da u banci potpiše svu potrebnu dokumentaciju za jedan od ponuđenih i prihvaćenih modaliteta. Tada će biti uzete u obzir sve obaveze koje klijent nije plaćao tokom privremenog moratorija. U ovom slučaju kamatna stopa će biti ista kao što je bila definisana postojećim ugovorom. Banke neće naplaćivati dodatne naknade za izvršene usluge u vezi sa predmetnom modifikacijom, a klijent će snositi eventualne ostale troškove koji nastanu ovom modifikacijom.

Koje mjere banke mogu klijentu ponuditi po isteku privremenog moratorija?

U skladu s kreditnom analizom i uvrđivanjem primjerenog modaliteta, posebne mjere koje Vam mogu biti ponuđene u okviru modaliteta su:

 • moratorij, odnosno odgoda u otplati kreditnih obaveza do maksimalno 6 mjeseci (ne računajući privremeni moratorij)
 • uvođenje „grace“ perioda za otplatu glavnice kreditnih obaveza u slučaju kredita koji se otplaćuju anuitetno na period od najduže 6 mjeseci
 • produženje krajnjeg roka za otplatu kredita koji se otplaćuju anuitetno
 • odobravanje dodatnog iznosa izloženosti za potrebe prevazilaženja trenutnih poteškoća sa likvidnošću
 • druge mjere koje banke poduzimaju u cilju olakšanja servisiranja Vaših kreditnih obaveza.

Kakav je tretman klijenata koji se nalaze u kašnjenju preko 90 dana još i prije stupanja na snagu Odluke o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem “COVID-19”?

I ove klijente banka može dalje restrukturirati, ali u skladu sa važelim internim aktima i Odlukom o upravljanju kreditnim rizicima, pojašnjavaju iz Udruženja banaka BiH.

Cilj ovih mjera je da se u ovim vanrednim okolnostima rasterete građani i pravna lica kojima je zbog pandemije ugrožena platežna moć, a istovremeno – zaštititi stabilnost finansijskog sistema.

(K. S.)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

 1. Lista komentara
 2. Dodaj komentar

trenutak ...