TOP SECRET: Američki gigant čije mobitele koristi pola svijeta patentirao posebna automobilska stakla, evo koje sve funkcije imaju..

U desecima patenata koji su Appleu odobreni ovoga mjeseca ističe se jedan u kojem se, nakon dugo vremena, uz ime ove kompanije veže automobilska tehnologija

  • HiTec

  • 30. Apr. 2020  

  • 0

Appleovi su inženjeri zaštitili tehnologiju koja bi omogućavala elektronsku kontrolu zatamnjenja stakla na automobilima, ali i u drugim primjenama. Svoj izum opisuju kao prilagodljive slojeve koji su u stanju mijenjati izgled, odnosno postati manje ili više prozirni. Kao takvi bili bi smješteni unutar slojeva stakla, a kontroliralo bi ih se elektronskim uređajima u automobilu. Patentna prijava predana je još 2017. godine.

Osim promjene zatamnjenja stakala ovi bi slojevi trebali omogućiti kontrolu refleksije svjetlosti pojedinog stakla kao i njihovog djelomičnog zamućenja ili opcije "jednosmjernog ogledala" aktiviranog na zahtjev, a koje bi omogućavalo da staklo bude prozirno samo u jednom smjeru. Osim ručnog odabira nivoa zatamnjenja stakla, patent se opisuje i automatski sistem koji bi ove "pametne prozore" kontrolirao na osnovu podataka prikupljenih sa senzora. Kao tehnologija koja bi omogućila mijenjanje izgleda stakla spominju se tekući kristali.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...