NOVI ZAPLET NA KOSOVU: Imenovanje Thacijevog izabranika Hotija suspendovao Ustavni sud

Ustavni sud Kosova donio je odluku da privremeno do 29. maja 2020. godine suspenduje dekret predsjednika Kosova Hashima Thacija o imenovanju Avdullaha Hotija za mandatara za sastav nove Vlade Kosova, prenosi Anadolu Agency.

  • Regija

  • 01. Maj 2020  

  • 0

Ustavni sud Kosova je saopštio da je usvojen zahtjev koji su sudu 30. aprila 2020. predali Rexhep Selimi i 29 poslanika Skupštine Kosova da se odmah privremeno suspenduje dekret predsjednika Kosova Hashima Thacija o imenovanju Avdullaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova za mandatara nove Vlade Kosova. Suspenzija će trajati do 29. maja 2020. godine.

“Sud je, ne dovodeći u pitanje prihvatljivost ili osnovanost zahtjeva, zaključio da se podnijeti zahtjev za privremenu mjeru u vezi sa spornim dekretom predsjednika treba usvojiti kao osnovan”, navodi se u saopštenju Ustavnog suda.

Pokret “Samoopredeljenje” u četvrtak je od Ustavnog suda zatražio da se ispita ustavnost dekreta predsjednika Thacija kojim je imenovan za mandatara nove vlade Avdullah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova, drugoplasirane partije na zadnjim izborima održanim 6. oktobra prošle godine, kao i da se do te odluke suspenduje dekret.

Sudije Ustavnog suda su uzele u obzir komentare koje su poslali predsjednik Kosova, predsjednica Skupštine, vršilac dužnosti premijera, poslanička grupa Demokratskog saveza Kosova, poslanik Arban Abrashi i poslanik Shkëmb Manaj.

Nakon ove odluke Ustavnog suda, nova Vlada ne može biti birana u Skupštini Kosova najmanje do 29. maja, do kada se očekuje i odluka suda u vezi ustavnosti imenovanja Hotija za mandatara.

Vlada premijera Albina Kurtija pala je na zahtjev Demokratskog saveza Kosova, Kurtijevog koalicionog partnera, 25. marta dvotrećinskom većinom u Skupštini, nakon samo 50 dana rada, zbog smjene ministra iz Demokratskog saveza Kosova Agima Veliu i zbog neukidanja taksi bez uvođenja reciprociteta Srbiji, kako su od Kosova zahtjevale Sjedinjene Američke Države.

(SB / AA)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...