U HISTORIJU SARAJEVA I BiH UPISANI SU 2. I 3. MAJ 1992...: Ali i 4. maj te godine (VIDEO)

Sva tri obilježja nezavisne, suverene i nedjeljive Bosne i Hercegovine zadržala su se samo šest godina

  • Jeste li znali

  • 04. Maj 2020  04. Maj 2020

  • 0

Na današnji dan 1992. zvanično su usvojeni zastava i grb Republike Bosne i Hercegovine. Bijela zastava pravougaonog oblika, s grbom Republike Bosne i Hercegovine u sredini, bila je prvi simbol naše nezavisnosti. Baš kao i taj grb. Koji je bio replika grba prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića. A i zastava se, naravno, „oslanjala“ na onu iz srednjevjekovne Bosne i dinastije Kotromanić.

Zastava Bosne i Hercegovine promovisana je ispred zgrade UN-a u New Yorku osamnaest dana kasnije. A uz zastavu i grb, imali smo i našu prvu himnu. Na melodiju pjesme „S one strane Plive“, tekst je napisao Edin Dervišhalidović.

Sva tri obilježja nezavisne, suverene i nedjeljive Bosne i Hercegovine zadržala su se samo šest godina. Zapravo, dva je te 1998., drugi visoki predstavnik u BiH Carlos Westendorp zamijenio novim grbom i zastavom, a himna Dušana Šestića, i dan-danas bez teksta, usvojena je naredne godine. I sve je promijenjeno bez ikakvog razloga. Tada smo ponovo čuli priče o navodnoj ugroženosti, ali o tome već sve znate.

Istog dana, iste godine, zapaljen je Stadion „Grbavica“, na kojem je igrao, a i danas je tu Fudbalski klub „Željezničar“. Legendarnu „Dolinu ćupova“, diljem bivše SFRJ poznati i omiljeni stadion, četnici su pokušali uništiti. Zapalili su drvenu tribinu na zapadu, ali sjevernu, istočnu i južnu nisu mogli.     

Slike i video snimci stadiona koji gori, obišli su i zgrozili fudbalski svijet. „S tribinom je izgorjelo i nestalo 316 pehara, od čega su 42 pripadala fudbalerima, a razliku u broju osvojili su ostali klubovi iz Sportskog društva 'Željezničar', koje je tada brojalo 14 klubova“. 

Nakon rata i reintegracije sarajevskog naselja Grbavica, istoimeni stadion je obnovljen, a prva utakmica na njegovom terenu odigrana je 2. maja 1996. godine. Gradski rivali „Željezničar“ i „Sarajevo“ tada su remizirali. Bilo je 1:1.

(Priredio: D.B.)    

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...