AMERIČKI BANKARI PODSJETILI: Kako je španska gripa "prokrčila" put Hitleru

Federalni rezervni fond New Yorka otkrio je tokom svog istraživanja direktnu vezu između epidemije takozvane španske gripe 1918. godine i dolaska na vlast nacista u Njemačkoj.

  • Jeste li znali

  • 05. Maj 2020  

  • 0

"Smrtnost od gripa se nalazi u korelaciji s rastom podrške desnim ekstremistima", navodi se u istraživanju Kristijana Blikla, ekonomiste banke.

Autor objašnjava rast popularnost desnog ekstremizma time što je u gradovima s najvećim brojem smrtnih slučajeva primjetno smanjenje rashoda na socijalne nužde.

"Ta zavisnost ostaje, čak i kada uzmemo u obzir nacionalni i religiozni sastav, ranije podatke o podršci ultradesnici, nivo nezaposlenosti i druge lokalne karakteristike koje, kako se pretpostavlja, osiguravaju rast podrške ekstremista. Smrtnost koja je izazvana pandemijom gripa 1918-1920. godine ozbiljno je uticala na formiranje njemačkog društva", kaže se u izvještaju.

Po mišljenju autora, pandemija je posebno uticala na formiranje pogleda omladine i stvaranje netrpeljivosti prema strancima.

"Mi s oprezom interpretiramo rezultate istraživanja. Ipak, smatramo da su oni novi dodatak postojećoj debati oko dugoročnih efekata pandemije", zaključuje se u izvještaju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...