SLOBODNO NAS "BOMBARDUJTE" OVAKVIM VIJESTIMA: U HNŽ-u u posljednja 24 sata 239 testiranja, nijedan zaraženi

Prosječna dob svih bolesnika je 63 godine, najstariji 89, najmlađi 20

  • Vijesti

  • 06. Maj 2020  06. Maj 2020

  • 0

Prof.dr. Jurica Arapović iz covid bolnice SKB Mostar i primarijus Nermin Avdić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a obratili su se javnosti na redovitoj tiskovnoj konferenciji Stožera HNŽ-a.

“Sedam bolesnika nalazi se trenutno u covid bolnici, dva su na respiratoru, tri potpomognuti kisik, ostali su stabilno, jučer dva otpuštena. U zadnja 24 sata 239 tetiranja, nula pozitivnih”, kazao je Arpović.

Govorio je i o statističkim podacima koji su, kako kaže, vrlo dobri.

“Ukupno, 388 covid bolesnika od više od pet tisuća testiranih, 17 umrlih na području ove tri županije, smrtnost 4,4 posto. Prosječna dob preminulih je 73 godine. Starija populacija u pitanju, najmlađi preminuli je imao 53 godine, najstarija osoba 98”, kaže Arapović.

Prosječna doba svih oboljelih je, ističe, 63 godine.

“Od 388 bolesnika njih 63 je bilo liječeno u covid bolnici, 90 posto njih je imalo teške i srednje teške kliničke slike.

Prosječna dob svih bolesnika je 63 godine, najstariji 89, najmlađi 20. Muškaraca je bilo 51, a žena 49 posto. Raduje me činjenica da je 53 posto od ukupno oboljelih izlječeno, a taj broj će se vremenom povećavati. Bilježimo stagnaciju broja stanovnika u posljednjih 15 dana, a to možemo shvatiti kao dobar rad naših zdravstvenih djelatnika”, kazao je Arapović.

Normalizacija stanja može se očekivati do kraja mjeseca.

“Kada je u pitanju pojava epidemijskog repa u naredna dva do tri tjedna, moramo biti oprezni, do kraja mjeseca mogli bismo normalizirati stanje na razini kakva je bila prije pandemije, molimo građane da nose maske i rukavice i održavaju socijalnu distancu, to će nas čekati u narednih nekoliko mjeseci”, rekao je Arapović.

Detaljnije brojke iz analize po HNŽ-u iznio je Nermin Avdić.

“Što se tiče analize koju sam pripremio, ona se odnosi na sljedeće, uzet ćemo jednu usporedbu na 100 tisuća stanovnika, to je jedna medicinska incidenca koja nam može pomoći u usporedbi s drugima. Jablanica i Konjic imaju 124 i 123 na sto tisuća stanovnika. Virus iz Konjica se prelio u Jablanicu i oni su skoro identični. Kad je u pitanju Mostar, on ima 93, a Čitluk 512, Čitluk je bio klaster. U Stocu imamo jedan ili nijedan na sto tisuća, kao i u Rami i Neumu”, rekao je dodavši da moramo regiju osloboditi virusa kako bi se mogli opustiti, ali, kako dodaje, život mora teći dalje pa se mjere moraju popustiti.

(BHRT)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...