SOLAKOV ADVOKAT UZVRAĆA UDARAC: "Direktor Agencije za javne nabavke je definisao pravni put za nabavku kineskih respiratora"

Pravni zastupnik direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, advokat Kadrija Kolić, obratio se danas saopćenjem za javnost kako bi "iznio niz činjenica za koje je javnost dosada bila uskraćena, a koje umnogome mogu promijeniti percepciju o slučaju nabavke respiratora iz Kine".

  • Mini market

  • 06. Maj 2020  06. Maj 2020

  • 0

Po njegovim riječima, stenogram koji su mediji objavili jasno svjedoči da je direktor Agencije za javne nabavke Đenan Salčin na sjednici Vlade svima tvrdio jednu stvar u vezi sa ovim pitanjem, a kasnije je potpuno iznio drugačije stavove u više navrata, što je dovelo do uznemiravanja javnosti.

Naime, navodi on, danas objavljeni stenogram u pojedinim medijima, potvrđuje da se na sjednici pozvao na član 10. Zakona o javnim nabavkama i rekao: “dajemo ugovornim organima na slobodno takvo postupanje da procijene koji predmet nabavke podliježe ovom Zakonu”.

 - Zatim je dodao da je "dovoljna samo narudžbenica", te da: "Ono što je bitno istaći, a to će biti jasno u instrukciji jeste da samo ugovorni organ mora donijeti odluku, znači, to je odluka, dvije rečenice, potpiše se direktor gdje kaže, znači, ovaj ugovor izuzima se od Zakona o javnim nabavkama, odnosno ta nabavka". Kada su mu ostali učesnici sastanka postavili pitanja u vezi sa mogućim nepravilnostima, kazao im je: "Danas je tržišna situacija takva da vi možda ne možete dobiti taj ne znam, koštao 10 hiljada, a vi ga možete sada dobiti za 100 hiljada maraka i to nije vaša greška, ne možete uticati na to. To je tržišna utakmica, možda možemo dobiti negdje iz neke zemlje. Pa, nabavi ga i po 100 hiljada maraka, nije problem, neće vam niko uzeti za zloupotrebu nešto" Kad ga je premijer Federacije direktno pitao koji član zakona je temelj za to, da li član 10. koji je spominjao, a Salčin je rekao: "Tako je. To je naša odluka. Da" - piše Kolić.

Faktički, tvrdi advokat Kolić, kao direktor Agencije za javne nabavke Salčin je ovim definisao pravni put kako da se kupe respiratori, a kada su oni kupljeni onda je odjednom promijenio priču.

- On treba da objasni zašto je dao dva kontradiktorna uputstva i zašto sada i dalje obmanjuje javnost da se trebao provesti otvoreni postupak javne nabavke. Dakle, govorio je da kad se proglasi stanje nesreće da je "potrebna samo narudžbenica", a sada tvrdi da je trebalo javno oglašavanje i provesti proceduru, koja traje minimum do pet mjeseci!? Sve to što Salčin priča na pravnom nivou, na političkom mu kao podršku daje jedan grupa političara, koji su u suštini pravno nebitni u ovoj priči. Oni se ovdje pojavljuju samo kao medijska pojava, koji su tokom marta, kada je to bilo popularno, govorili da Zakon ne smije biti važniji od zdravlja građana, a onda kada se promijenila medijska percepcija odjednom su zdravlje građanja i stanje u kojem se nalazimo sa nepredvidivim posljedicama koronavirusa po dalji zdravstveni položaj naših građana priklonili potpuno zlonamjernim stavovima gospodina Đenana Salčina - stoji u saopćenju.

Kolić dalje tvrdi da postoje lažne vijesti da niko nije iskazao potrebu za respiratore, te da je u posjedu dokumenta u kojem Zavod za javno zdravstvo traži 300 respiratora da se kupe odmah.

 - Pojedinci na čelu sa Đenanom Salčinom na kraju nisu dopustili da iko stručan valorizira kvalitet respiratora, što je jedno od ključnih pitanja. Sve bi drugačije izgledalo, ako bismo znali odgovor na pitanje da li ti respiratori valjaju, odnosno da li je dobavljač ispunio obligaciono pravnu obavezu preuzetu ugovorom. Valorizacija se ne može raditi na osnovu natpisa na kartonskoj ambalaži i svako ko je to radio pristupio je stvari neozbiljno, očigledno želeći da obmanjuje javnost. Na nivou percepcije možete karakterisati privredno društvo koje se pojavilo kao dobavljač kako želite, to je pravno irelevantno ako je registrovan u sudskom registru kao pravni subjekt, da obavlja privrednu djelatnost kao privredno društvo, a što je u konkretnom slučaju upravo riječ o dobavljaču koje je registrirano kao privredno društvo sa ograničenom odgovornošću. Izgleda da je jedino sporno što dobavljač ima naziv koji odudara, recimo od naziva Medica, Medical, i slično, u kojem slučaju sigurno niko ne bi postavljao pitanje oko privrednog subjekta kao dobavljača. Dalje što želimo istaći, gospodin Salčin se pojavljivao u vezi ove javne nabavke u različitim ulogama, kao kreator pravnog puta za nabavku respiratora, a onda kao stručni konsultant i saradnik Tužilaštva i Agencije za provođenje Zakona u dogovaranju istražnih krivično-pravnih radnji koje se trebaju poduzeti, sa čime je istražni postupak Tužilaštva i SIPA-e komprimitirao i učinio nezakonitim. Da li je to uradio svjesno? To je pitanje za njega, a činjenica je da on uopće nije smio da bude tu, jer ne može kao svjedok sa organima istrage dogovarati koje mjere će se preduzimati u daljem postupku istražnih organa - navodi advokat Kolić Kadrija, zastupnik Fahrudina Solaka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...