SUD BiH POJASNIO: Odbijene molbe za odgodu odlaska u zatvor, Fikret Hodžić uložio u žalbu, ide li Novalić sutra u Vojkoviće?

Nakon pravosnažnosti rješenja, odnosno odluke po žalbi, Sud će prilikom dostave odluke po žalbi obavijestiti osuđene kada su dužni javiti se na izdržavanje kazne zatvora.

  • Vijesti

  • 05. Mar. 2024  

  • 0

Advokati presuđenih Fadila Novalića, bivšeg premijera FBiH,  Fahrudina Solaka, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite, i vlasnika firme "Srebrena malina" Fikreta Hodžića podnijeli su molbu Sudu Bosne i Hercegovine za odgodu izvršenja kazne zatvora, no molba im je odbijena.

Kako su naveli iz Suda BiH, osuđeni Fikret Hodžić je uložio žalbu na rješenje o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora, dok osuđeni Fahrudin Solak i Fadil Novalić još nisu uložili žalbe na rješenja o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora.

Osuđeno lice ima pravo žalbe u roku od tri dana od dana prijema rješenja kojim je odlučeno o molbi za odgađanje izvršenja kazne zatvora. Žalba odgađa izvršenje kazne.

Nakon pravosnažnosti rješenja, odnosno odluke po žalbi, Sud će prilikom dostave odluke po žalbi obavijestiti osuđene kada su dužni javiti se na izdržavanje kazne zatvora.

Solak, koji je pravosnažno osuđen u aferi “Respiratori” na šest godina zatvora, dobio je uputni akt Suda BiH kojim se mora javiti na izdržavanje kazne zatvora u KPZ Vojkovići danas, 29. februara.

Nije poznato kada se na izdržavanje kazne treba javiti osuđeni Hodžić, no sam Hodžić je gostujući na FACE TV 27. januara najavio da je to trebalo biti kroz 10-15 dana.

Novalić se na izdržavanje kazne treba javiti 6. marta.

Iz Suda BiH su pojasnili kako se potjernica za osuđenim licem raspisuje tek nakon što to lice zaprimi pravosnažnu odluku, u kojoj se navodi dan javljanja u Zavod, te ako se osuđeni dobrovoljno ne javi na izdržavanje kazne zatvora i ako njegovo sprovođenje putem sudske policije bude neuspješno. Dakle, tek tad su ispunjeni uslovi za raspisivanje potjernice za osuđenim.

O ostalim informacijama u navedenom predmetu, javnost će biti pravovremeno obaviještena kada se za to steknu uslovi.

Podsjećamo, Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu u predmetu “Respiratori” koji je vođen protiv tadašnjeg premijera FBiH Fadila Novalića, direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka i dobavljača Fikreta Hodžića zbog radnji prilikom nabavke respiratora.

Prvostepenom presudom ovog Suda, optuženi Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravno lice „F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica, oglašeni su krivim, odnosno pravno lice odgovornim, da su radnjama opisanim u izreci prvostepene presude počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3., u vezi sa stavom 1. KZFBiH, u vezi sa članom 55. i 31. istog Zakona, a optuženi Fahrudin Solak i krivično djelo krivotvorenje službene isprave iz člana 389. stav 2., u vezi sa stavom 1. KZFBiH. Na osnovu navedenog prvostepeni sud je optuženima izrekao sljedeće kazne zatvora, i to:

optuženom Fadilu Novaliću, kaznu zatvora u trajanju od 4 godine;
optuženom Fahrudinu Solaku, jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 6 godina;
optuženom Fikretu Hodžiću, kaznu zatvora u trajanju od 5 godina;
optuženom pravnom licu „F.H. Srebrena malina“, novčanu kaznu u iznosu od 200.000,00 KM.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...