VJEROVALI ILI NE: Navike koje će vam pomoći da se osjećate bolje...

Sreća je nešto što često pripisujemo nevidljivim silama i ruci sudbine, ali istina je da i te kako i sami možemo da utičemo na to kako ćemo se osjećati; to se naročito odnosi na mnoge male, svakodnevne navike...

  • Jeste li znali

  • 09. Maj 2020  09. Maj 2020

  • 0

Istina je da je sreća nešto na čemu treba raditi čitavog života i što zavisi od brojnih faktora. Mnogi rituali mogu da pomognu u tome dugoročno, ali postoje i navike koje mogu vrlo brzo da nam poboljšaju raspoloženje. Nijedna od njih nije zahtjevna ni fizički ni vremenski i ništa vas ne košta da ih uključite u svoju svakodnevicu.

Slušajte veselu muziku 10 minuta

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da samo devet minuta muzike sa pozitivnom vibracijom može da vas potpuno oraspoloži. To otprilike podrazumijeva 3 cijele pjesme, u zavisnosti od njihove dužine. Otkriveno je da najbolji uticaj na povećani nivo energije ima muzika sa brzim ritmom i riječima sa pozitivnim nabojem.

Pojedite kockicu crne čokolade

Prošle godine je otkriveno da oni koji redovno jedu crnu čokoladu imaju čak 70% manje šanse da prijave simptome depresije u narednih 24 sata u odnosu na one koji je ne konzumiraju. Preporučuje se čokolada sa minimum 60 kakao sadržaja, jer je puna antioksidanata koji sprečavaju upale i drugih supstanci koje doprinose osjećanju euforije. Umjerenost je ključna, tako da je dovoljno uzeti do dvije kockice.

Pogledajte neki tužan film

Da, znamo da vam djeluje kontraproduktivno da gledate nešto tužno, ali pokazalo se da to izaziva kratkoročna srećna osjećanja. Tužni filmovi obično tjeraju ljude da se osvrnu na to šta oni imaju u životu i da mnogo više cijene svoju situaciju. Bilo šta što vam natjera suzu iz oka može da ima takav efekat, jer je u pitanju svojevrsna katarza.

Napravite toplu kupku

Kupanje u kadi je poseban doživljaj koji podrazumijeva opuštanje mišića i psihe, za koji se već zna da ima razne korisne efekte. Ono poboljšava vaše raspoloženje čak i više od vježbanja, a topla kupka pred odlazak u krevet pomoći će vam da lakše zaspite. Neki ljudi su otkrili da im to pomaže i da se osjećaju manje usamljeno.

Pomirišite limun

Arome limuna i citrusa uopšte izazivaju pozitivno raspoloženje koje smanjuje osjećanje bespomoćnosti. Jedna japanska studija otkrila je da je efekat tog mirisa toliko jak da može da smanji osjećanje napetosti i anksioznosti. Još jedno istraživanje pokazalo je da sličan efekat ima i sveže pokošena trava. Ako nemate dvorište i travnjak, onda možete da probate da pomirišete nešto sa citrusnom aromom.

(CdM/Stylist)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...