RUŽICA JUKIĆ NAPALA "KRUG 99": "Tražiti prava za Hrvate u BiH uvijek izazove hajku unitarista"!

Jučer se  “Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99” oglasila priopćenjem za javnost povodom najavljene komemorativne mise u sarajevskoj katedrali 16. maja za žrtve Bleiburga i Križnoga puta u kojem su, između ostalog zatražili ostavku dopredsjednice Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, Ružice Jukić, na što im je ona odgovorila na svom Facebook profilu .

  • Društvo

  • 11. Maj 2020  11. Maj 2020

  • 8

– Nije riječ ni o kakvom crkvenom poslanju i primjerenom “činodejstvu” katoličke crkve već ciljanoj i osmišljenoj političkoj provokaciji najvišeg ranga prema Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Nepojmljiva gesta za civiliziranu i antifašističku Evropu treba postati standard za Sarajevo i BiH. Onih koji su upravo najveće žrtve nacizma i neofašizma i u Drugom svjetskom i posljednjem ratu protiv BiH. Nepriznavanje udruženog zločinačkog poduhvata i genocida, kao otklanjanja njihovih posljedica, ovim gestom se želi legitimizirati i legalizirati. Podmećući ‘kukavičije jaje’ komunizma želi se reafirmirati povijesni revizionizam radi sadašnje političke zloupotrebe i prikriti nacistički i kolaboracionistički karakter vojski, ne samo NDH, odgovornih i za stradanje nevinih civila koje su predvodili na Bleiburgu. Tim prije što komemorativne mise nisu nikada održavane nevinim žrtvama njihovih zlodjela ne samo u Jasenovcu već i diljem Bosne i Hercegovine – navodi se u priopćenju Asocijacije..

Krug 99 ističe kako je BiH,, nominalno, antifašistička država, kao i stvarno, po ustavu Republike BiH čije odredbe, kako kažu, nisu nikada stavljene izvan snage.

Krug 99 smatra da “nadležna državna tijela moraju poduzeti mjere u sprječavanju događaja koji može izazvati teške posljedice po javni red i mir u glavnom gradu Sarajevu i BiH. Prvi korak u tom pravcu treba biti smjena potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić, koja se u suštini izjasnila da ne prihvaća takvo određenje države BiH”.

– Pozivamo uzoritog kardinala Vinka Puljića i Biskupsku konferenciju BiH da još jednom preispitaju namjeru održavanja komemorativne mise u Sarajevu. U protivnom, moraju prihvatiti sve pravne i političke posljedice koje ovim činom mogu biti izazvane, a posebno na ugrožavanje javnog reda i mira – navodi se u priopćenju.

Asocijacija je pozvala Islamsku zajednicu u BiH da se jasno odredi prema Islamskoj zajednici u Hrvatskoj oko namjere učenja dove ovim povodom.

– Krug 99 će po potrebi održati vanrednu sesiju i pozvati političke stranke na državotvorno jedinstvo, bez zbunjujućeg strančarenja i ‘lova na ljudske duše’, a sve ljude dobre volje na primjerenu prosvjednu šetnju. Posebno ćemo pozvati nasljednike žrtava nacifašizma i jednog i drugog rata, na suzdržanost i dostojanstvo – navedeno je u priopćenju za javnost "Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99”.

Odgovor Ružice Jukić

Ružica Jukić, dopredsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH “Krugu 99” odgovorila je na svom Facebook profilu u objavi naslovljenoj “Odgovor samozvanom krugu intelektualaca koji sebe podvodi u nazivu pod broj 99 i koji traži moju smjenu”

“Već sam napisala jedan odgovor, ali sam shvatila naivnost moje ideje da nekoga uvjerim da griješi i uvidi sto je sve monstruozno u ovoj hajci “Europskog Jeruzalema“ na Kardinala Vinka Puljića i na nas Hrvate u B i H, te da je naivno, očekivati razumijevanje od onih koji su oštrica tih napada.

To je naivno!

Priznajem.

Ali, da ipak stvari postavim na pravo mjesto vezano za traženu ostavku .

Dragi samozvani intelektualci, tražite ostavku i tvrdite da ne prihvaćam “takvo određenje države BIH “.

Tragično niste u pravu!

Tragično, s obzirom na pretenziju kojom ste nazvali sami tu svoju skupinu.

Radi se o višeslojnom kontekstu elementa ljudskih prava koje sam zastupala.

Onim pravima koja su poznata svim iole demokratski i intelektualno definiranim ljudima.

Usput,u mom ukupnom djelovanju na ovoj funkciji, a posebno u ovom osvrtu, zahtjeva za zabranom mise koja se trebala i treba se služiti za mrtve, nema jedne rečenice, riječi, niti zareza kojim ja dovodim u pitanje određenje Države BIH.

Ako ste mislili na pravno i ustavno određenje, jer se iz vašeg priopćenja to ne da precizno pozicionirati.

Vaš zahtjev je tipični, kataloški uzorak brutalnog totalitarnog shvaćanja intelektualnosti, jer svojom šturom izričitosti, bez jasnog obrazloženja ste premašili i Staljinove pristupe ljudskim pravima.

Upravo suprotno, dragi intelektualci, moje ukupno djelovanje je u zaštiti sveukupne zakonitosti i ustavnosti, na kojoj počiva naša domovina BIH.

Posebno se zalažem za poštivanje svih ustavnih temelja ove države.

U ovom slučaju za koji vi tražite moju ostavku, ja sam štitila pravo konstitutivnog naroda BIH, da ima pravo na upražnjavanje elementa svoje vjerske pripadnosti, kao što je pravo na služenje mise unutar crkve .

Naravnao, realno tražiti prava za Hrvate u Federaciji ili cijeloj BIH i to ona Ustavom zajamčena je već postalo totalno kontraproduktivno.

Uvijek izazove hajku unitarista. .

Ali, srećom nije hajka na ljudska prava ultimativna kategorija.

Ona podjednako ima i efekt da označi one koji ih urušavaju. U ovom slučaju brutalnije da ne može biti brutalnije.

Ružnije da ne može biti ružnije ako držimo i nadalje Sarajevo za Europski Jeruzalem.

Ne znam kako vi kružite u tom svom intelektualnom krugu, ali ipak čak i da nemate takav pretenciozan samonaziv, ipak, trebate shvatiti da su ostavke u službama države pravna kategorija, a ne kategorija koju određuje nečija intelektualna netrpeljivost prema nekom narodu, pojedincu, religiji.

Ali ako već imate želju upražnjavati obranu ODREĐENJA DRŽAVE BIH kako ste naveli, pa pred nosom imate niz kapitalaca za odstrjel.

Željko Komšić, član Predsjedništva BIH vam godinama pred nosom kruga u kojem kružite ugrožava temeljno određenje države BiH kao države tri konstitutivna naroda, i traži da se to određenje ukine.

To je već na nivou veleizdaje Ustava BIH.

Imate sada šansu braniti i elementarno pravo na upražnjavanje religije.

Zašto ga želite zabraniti?

Usput, zabrane nisu intelektualna kategorija.

U demokratskim društvima naravno.

Odredite se što je za vas BIH.

Demokratsko društvo ili ono drugo ….

Iako nisam u vašem krugu, intuitivno osjećam da je zločin uvijek samo zločin.

Bez obzira na to je li ga počinio antifašist ili fašist .

A, da je pravno to točno itekako znam.

Dragi intelektualci, čini mi se da su se vama u tom vašem intelektualnom kruženju pogubile obadvije navedene dimenzije pristupa pojmu zločin.

I ona intuitivna i naravno pravna dimenzija.

Da je neovisan o profilu onoga tko ga čini.

Bio fašist ili antifašist.

U Bleiburgu je počinjen zločin. To je neupitno.

Zbog vašeg nesnalaženja u ovim kategorijama – demokracija, Ustav, zločin, pravna država, ostavka, ja neću tražiti vašu smjenu.

“Adresa“ vam nije točna.

Na toj navedenoj adresi pod kojom se vodite ili nazivate ne stanuje stvarna inteligencija .

Stvarnoj inteligenciji je totalitarizam stran.

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...