IZETBEGOVIĆ O RADU PREMIJERA NOVALIĆA: "Odgovor je bio dobar, sa greškama koje su se tu i tamo desile. Vidjet ćemo..." (VIDEO)

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine komentarisao je rad Fadila Novalića i sporne nabavke respiratora i medicinske opreme tokom pandemije korona virusa u BiH. Prema njegovom mišljenju - Fadil Novalić nije nabavljo respiratore, bilo je grešaka u procesu, a to je opisao kao partiju brzopoteznog šaha.

  • Politika

  • 11. Maj 2020  11. Maj 2020

  • 8

On je kazao da je Fadil Novalić i ovaj put uradio mnoge dobre stvari, te da je premijer Federacije BiH, u proteklih šest godina svaki put bio u pravu kada su se pravili hrabri iskoraci.

U medijima su se pojavile informacije kako je ponuda firme "Srebrena malina" došla direktno u Novalićev kabinet. Izetbegović je demantovao da se o tome govorilo na sjednici SDA.

"Nije se o tome govorilo na sjednici, od kud vi znate šta se govorilo. Pustite šta kolege novinari pišu, treba prodati tekst. Nije se govorilo. Meni je logično da su brojne ponude išle na kabinet Novalića. On se sam naprezao da nađe respiratore, ponuđače, ne bi me začudilo, ali to je pitanje za Novalića", izjavio je.

Izetbegović je rekao da je razgovarao sa Novalićem. Pojedine poteze je opisao kao partiju brzopoteznog šaha gdje se greške uviđaju kasnije.

"Naravno da sam razgovarao sa Novalićem, nije Fadil Novalić nabavljao respiratore. Ovo što se radilo liči na onaj brzopotezni šah. Kada igrate brzopotezno, lakše napravite grešku. Lako se gubi kraljica, top. Lakše se prave greške u brzini nego redovnim procedurama i tempom", izjavio je za N1.

"Mislim da je Novalić i ovaj put uradio dobre stvari. Da se na vrijeme krenulo, da nemamo veliki broj mrtvih i zaraženih u BiH. Greške jesu bile napravljene, ali generalno - što se tiče odgovora na samu pandemiju on je bio dobar. Brojevi su jako dobri. Ekonomski odgovor - mislim da će se i on pokazati kao dobar. Ne stoji da se nešto zakasnilo, vrijeme se pokazati. Preko milijardu KM će biti na raspolaganju privredi za obnovu", poručio je.

Šta je Fadil Novalić konkretno dobro napravio u ovoj cijeloj priči?

"Novalić je donio dobar zakon, njegova Vlada koja će da skrbi preko 300.000 radnika, velika ulaganja u privredu, iznašao je sredstva, 300 miliona ušteda, da ne pogodi kriza osjetljive grupe. Osigurao je sredstva za stabilizacioni fond, garancijski fond, doći će milijardu maraka pomoći. Odgovor je bio dobar, sa greškama koje su se tu i tamo desile. Vidjet ćemo ko ih je napravio", izjavio je Izetbegović za N1.

Prema njegovom mišljenju - u ovih šest godina koliko je Novalić premijer - napravio je mnogo hrabrih iskoraka.

"U ovih šest godina Novalić je svaki put bio u pravu kada je tražio da se neki hrabri iskoraci naprave. Zakon o radu, akcize, Zakon o demobilisanim borcima, Zakon o penzionerima. Zakoni su jasni, pogledajte broj zaposlenih, nove investicije u FBiH. Najveći korak i iskorak u ekonomiji je učinjen u vremenu Vlade Fadila Novalića", kazao je.

Osvrnuo se i na gafove koje je napravio Novalić.

"Kazati neku nespretnu riječ, ispasti nespretan kada stavlja masku na lice, ova čaršija voli da razvlači ovakve stvari. Kada pogledate realne brojke, broj razboljelih, mrtvih, izvanredan rezultat je napravljen. Suprostavili smo se pandemiji vođeni Novalićem bolje nego neke bogate i organizovane zemlje. To je rezultat", izjavio je Bakir Izetbegović.

"To što ne zna staviti masku ne treba biti razlog da se realni rezultat dovede u pitanje", zaljučio je Bakir Izetbegović.

Novac od MMF-a stoji i dalje na računu - ko blokira njegovu raspodjelu?

"Znate to kao i ja. Blokira stav HDZ-a da se na protuustavan način kantoni uvedu u odluke Vijeća ministara. To je iracionalan zahtjev. Evo i da postignu to, ne znam šta je krajnji cilj toga. Neka vidljivost kantona, politička potreba pred izbore. Šta se dobija? Samo tri kantona u kojima živi 200.000 stanovnika su dominantno hrvatska. Ne vidim ni politički dobitak, a gubitak je ogroman. Upravo za Livanjski kanton, za Posavski kanton", kazao je.

Novac će čekati na raspodjelo sve dok ne prestanu sa iracionalnim zahtjevima i protuzakonitim politikama.

"Ne možemo pozicionirati kantone kako to neki žele zbog političkih potreba. Građani trebaju novac u ovom času. Vijeće ministara poznaje RS i FBiH, unutarnja podjela FBiH se ne tiče Vijeća ministara", naveo je Izetbegović.

Budući da je Vlada FBiH u mandatu već šestu godinu, kada se može očekivati nova, izabrana na izborima 2018. godine?

"Ponovo se vraćamo na ponašanje HDZ-a. Što se tiče SDA, trebalo je formirati jučer, a ne danas. Trebalo je formirati prije godinu i pol dana. HDZ ne želi i može im se. Imaju predsjednika FBiH, rade šta rade. Čavara pola godine drži novi saziv, dopune izmjene Ustavnog suda u ladici. Onako kao što je Čović u ladici držao ugovor sa Islamskom zajednicom, kako Bevanda u ladici drži aranžman sa MMF-om. Ne razumijem šta se time postiže", poručio je.

"SDA nikada ne radi takve stvari, nego uvijek plaća cijenu. Pogledajte koliko pozicija ima HDZ, koliko blok bošnjačkih stranaka. Nemojte nas stavljati u isti koš", kazao je.

"Izborni rezultati su im dali te pozicije. Kada od 18 pozicija dobiju 13 ili 14 mogu se ovako ponašati. Morate da popuštate, da pravite kompromise. Postoje konstruktivni, koji daju i nalaze rješenja i oni koji prave probleme. Nemojte nas stavljati u isti koš", kazao je Izetbegović.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...