SVE SE MIJENJA IZ TEMELJA: Ako ste na Chromeu, imamo dobre vijesti, posebno će obradovati one s nešto starijim kompjuterima…

Internetski preglednik Chrome u svojoj beta verziji dobio je mogućnost koja će uskoro postati dostupna i u redovnoj, stabilnoj verziji.

  • HiTec

  • 16. Maj 2020  16. Maj 2020

  • 0

Riječ je o grupiranju tabova. Ova je opcija dugo vremena provela na listi želja brojnih korisnika koji u Chromeu stalno imaju otvoren velik broj kartica i teško se u njima snalaze, pa su im Googleovi developeri odlučili u tome pomoći i odgovoriti na njihove zahtjeve.

Grupiranje tabova neće se odvijati automatski, već na zahtjev samog korisnika. On će morati pokrenuti grupiranje tako da desnim klikom iznad željenog taba otvore padajući meni i smjeste ga u neku od grupa. Grupe će moći biti nazivane prema želji, za lakše snalaženje među njima.

Oni koji nisu skloni beta verzijama, u stabilnoj korisničkoj verziji Chromea ovu mogućnost počet će dobivati postepeno, počevši od iduće sedmice, poručili su iz Googlea.

Stop teškim oglasima

Druga zanimljiva opcija koju će Chrome dobiti u skorijoj budućnosti je najavljeno automatsko blokiranje "teških" oglasa. Ono bi trebalo smanjiti opterećenje računara koje "vrti" Chrome i njegove internetske veze na način da detektira oglase na web-stranicama koji su pretjerano zahtjevni u pogledu resursa.

Oni mogu biti slučajno takvi ili, pak, namjerno ako rudare kriptovalute ili šire kakav maliciozni sadržaj. Jednom kada Chrome ubuduće primijeti da je oglas, s kojim korisnik nije imao interakciju, samostalno zauzeo glavni thread CPU-a (više od 60 sekundi ukupno ili više od 15 sekundi u komadu), ili da koristi više od četiri megabajta mrežnog prometa,  automatski će biti blokiran.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...