NA POMOLU JE SENZACIJA: Štagljarov tim na korak od razvoja inovativnog serološkog testa, očekuje se da će biti spreman već za...

Znanstveni tim akademika Igora Štagljara iz Toronta na korak je od razvoja inovativnog serološkog testa - jeftinijeg, bržeg i pouzdanijeg testa pomoću kojeg će se iz kapljice krvi detektirati je li neka osoba došla u kontakt s virusom, objavio je HTV.

  • Zdravlje

  • 16. Maj 2020  16. Maj 2020

  • 0

Kapljica krvi iz prsta i novi serološki test SIMPL bit će, kaže prof. Štagljar, dovoljni za odgovor jeste li imali koronavirus i koliko ste antitijela razvili.

Riječ je o krvnom testu koji uz pomoć k specijalnih proteina koji se zovu inteini, mogu u manje od sat u samo 10 mikrolitara krvi, dakle milionitom dijelu dijela litra, detektirati je li neka osoba već došla u kontakt s Covidom ili ne, objasnio je Štagljar za Dnevnik Hrvatske televizije (HTV).

Kanadska Vlada dala im je više od milion dolara i test na tržištu očekuju za šest mjeseci.

"Vrlo jednostavan test koji se može napraviti u bilo kojoj zgradi, uđete u jednu zgradu ili, recimo u starački dom i napravite u roku od sat skoro tisuću tih testova, što je u ovom trenutku jako bitno", ističe Štagljar.

"Testovi su veliki izazov i ovise o primjeni novih tehnologija", rekla je Alemka Markotić, direktorica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

"Vrijedno istraživanje, važno istraživanje, nova tehnologija i svi ćemo biti sretni ako se pokaže da će moći u detekciji Covida i u drugim mikroorganizmima dati brže i bolje rezultate", dodala je.

Profesor Štagljar kaže da, iako je u svijetu više od 50 seroloških testova, njihova je metoda bolja i inovativnija. "Puno mjerljivija, puno brža, puno točnija i puno jeftinija. To je najvažnije u ovom trenutku, da imamo pouzdan test", dodao je.

Test je, smatra, osnova za imunološku putovnicu, ali i svojevrsni ekonomski i turistički putokaz.

"Zato što nam takvi testovi mogu dati do znanja mogu li se osobe vratiti na posao bez rizika da zaraze druge osobe, a također, mogu li te osobe putovati svijetom bez bojazni da zaraze druge osobe", navodi akademik Štagljar, prenosi Hina.

Ovom će metodom, naglašava, otkrivati i lijekove protiv 500 različitih proteina, takozvanih uzročnika bolesti u ljudskim ćelijama.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...