INZKO KONAČNO OTKRIO PRAVE KRIVCE: „Čović i Dodik blokiraju uspostavu funkcionalne države…“

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko kritizirao je u subotu politiku koju vode lideri vladajućih HDZ-a BiH i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik, ocijenivši kako blokiraju uspostavu funkcionalne države

  • Politika

  • 17. Maj 2020  

  • 6

U intervjuu za portal Klix Inzko je kazao da međunarodna zajednica čvrsto podupire teritorijalni integritet i suverenitet BiH pa bi se njeni političari trebali fokusirati na to kako zemlju učiniti boljim mjestom za život umjesto što nameću blokade ili prijete otcjepljenjem entiteta što to zagovara član Predsjedništva BiH Dodik.

HDZ-u BiH je predbacio kako pokušava napraviti presedan i uvesti kantone u raspodjelu kredita od 330 miliona eura koje je Međunarodni monetarni fond odobrio BiH kao pomoć za borbu protiv epidemije koronavoruisa a zamjera i činjenicu da najveća hrvatska stranka uvjetuje uspostavu nove vlade Federacije BiH izmjenama Izbornog zakona te odbija sudjelovati u ad hoc radnoj skupini koja bi trebala izraditi plan reformi nužnih za približavanje BiH statusu kandidata za članstvo u EU.

"Bojim se da iza toga stoji krupnija strategija: dokazati da je Federacija disfunkcionalna te stoga nametnuti novu administrativnu konfiguraciju u FBiH, a potom i BiH", kazao je Inzko.

"Predložene (HDZ-ove) izmjene Izbornog zakona koje su zasnovane na etno-teritorijalnom preustroju u sprezi s politikom da novo uređenje Mostara bude dio tog paketa služi otvaranju vrata za legitimiranje kasnijih ustavnih promjena čiji je cilj stvaranje takozvane 'federalne jedinice sa većinskim hrvatskim konstitutivnim narodom', odnosno takozvanog 'trećeg entiteta'", kazao je Inzko.

Inzko je ocijenio kako nakon jenjavanja epidemije sada postoji realna opasnost da će se Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) vratiti ranije najavljenom blokiranju tijela državne vlasti što je taktika za kojom su posegnuli kako bi ishodili promjene zakona o Ustavnom sudu odnosno kako bi iz njega isključili strane suce.

SNSD je za takvu ideju dobio potporu HDZ-a BiH pa su te dvije stranke uputile zajednički prijedlog zakona o Ustanom sudu kojega bi trebao razmatrati državni parlament.

Inzko međutim ističe kako ta ideja nema potporu međunarodne zajednice tim prije što su u pozadini ideje o isključivanju inozemnih sudaca iz Ustavnog suda problematični politički koncepti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...