CIJELI SVIJET JE U STRAHU: Dvije svjetske sile razmijenile vatru na granici, ima ranjenih, je li na pomolu sukob globalnih razmjera!?

Dvije najmnogoljudnije države svijeta razmijenile su ove sedmice vatru duž svoje granice

  • Svijet

  • 18. Maj 2020  18. Maj 2020

  • 0

U sukobu vojski Indije i Kine ranjeno je nekoliko vojnika s obje strane granične linije na Himalaji. Sukob Indije i Kine na rubnim dijelovima države Sikkim, odnosno pokrajine Xiyang, kako Peking naziva područje Tibeta, nije novi, a odvija se u regiji smještenoj na spornoj planinskoj visoravni Doklam.

U posljednjem slučaju otvorenog sukoba sudjelovalo je 150 vojnika s obje strane. U razmjeni vatre na nadmorskoj visini od 5.000 metara ranjena su četiri indijska i sedam kineskih vojnika, a prekid vatre su nakon nekoliko sati zajednički uspjeli postići kineski i indijski oficiri. Iako Kina i Indija nikad nisu službeno objavile rat jedna drugoj, sukobi na međi Indije, Kine, Nepala i Butana česta su pojava. Ipak, jednomjesečni sukob koji je izbio u oktobru 1962. godine, ostao je službeno zabilježen kao Kinesko-indijski rat pa stoga i ne čudi da je svijet u strahu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...