STVARNOST KAKVU NIKO NIJE OČEKIVAO: Zbog koronavirusa u Švedskoj robot vodi razgovor za posao

U švedskoj Općini Upplands-Bro, u okviru mjera uvedenih u cilju suzbijanja širenja koronavirusa, počeli su s upotrebom robota na intervjuima za posao, javlja Anadolu Agency (AA).

  • HiTec

  • 19. Maj 2020  

  • 0

U ovoj općini u Stockholmu robot Tengai obavlja intervjue umjesto stručnjaka za ljudske resurse.

Robot, razvijen pomoću umjetne inteligencije u Kraljevskom tehnološkom institutu (KTH), koristi se prilikom razgovora za posao.

Havva Ilhan, direktorica za ljudske resurse u Općini Upplands-Bro, izjavila je da je ova institucija 2019. godine prvi put obavljala razgovore za posao pomoću robota.

''Ovaj put, dok traje COVID-19, u direktnim razgovorima za posao počeli smo koristiti i novu verziju robota'', kazala je Ilhan.

Istakla je da trenutno koriste tri robota za ovu namjenu, dodajući da su ova tehnološka dostignuća ogromna prilika ne samo u borbi protiv koronavirusa nego i kako bi se spriječili diskriminacija i nepotizam prilikom zapošljavanja.

Ovaj robot trenutno može raditi intervjue na ukupno 40 jezika.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...