AKO VAM SMETA DIM CIGARETE: Ovo su tri načina da se (svi) zaštite od pasivnog pušenja

Čak i kratak boravak u oblaku dima cigareta može biti rizičan; takozvani dim „iz druge ruke“ utječe na zdravlje nepušača koji, iako ne zapali cigaretu, pasivnim pušenjem udiše štetne materije, kojih u duhanskom dimu ima više od 6.000, ukazuju istraživanja.

  • Zdravlje

  • 19. Maj 2020  19. Maj 2020

  • 0

Ako ste danas boravili pet sati u okruženju gdje se puši, moguće je da ste udahnuli toliko dima kao da ste i sami popušili tri cigarete.

Iako je jedno od najpraktičnijih rješenja da se, kao nepušač, riješite duhanskog dima tako što ćete, jednostavno, izbjegavati prostore u kojima je korištenje cigareta dozvoljeno, ponekad to nije moguće, naročito ako je pušač član vaše porodice.

U tom slučaju, treba da se brinemo o zdravlju i aktivnih i pasivnih pušača pa je za protjerivanje duhanskog dima iz kuće potreban dvostran pristup:

Podržite pušača da ostavi cigarete

Mnogi bi rekli da je to najlakše kazati, ali danas postoje i jednako efikasni načini da odluka o ostavljanju cigareta zaista bude „jednom za svagda“.

Dobar način da pušači zaštite ljude iz svoje okoline od štetnih materija koje nastaju sagorijevanjem duhana jeste da ga se trajno odreknu. Savremena farmakološka rješenja donose i proizvode koji pušačima mogu da isporuče dozu nikotina - u flasterima, žvakama ili tabletama, ali koji je oslobođen od štetnih materija nastalih sagorijevanjem klasične cigarete.

Dakle, nikotin ne samo da nije primarni uzročnik bolesti koje su povezane sa pušenjem, već se koristi u terapiji odvikavanja od pušenja, a dodatno je utvrđeno da smanjuje tenziju i poboljšava koncentraciju. Ako se pušači ipak ne odreknu ove navike, naučna istraživanja i tehnološki razvoj toliko su uznapredovali s rješenjima koja mogu da podrže potrebe savremenog korisnika duhanskih proizvoda da je moguće istovremeno trajno iskorijeniti štetne posljedice duhanskog dima.

Pa može i da prijeđe na manje štetne alternative

Ukoliko se pušač iz vašeg okruženja ne odriče tog rituala, možete mu ukazati da savremeni način konzumiranja nikotina podrazumijeva postojanje i razvijanje pouzdanih, manje štetnih alternativa pušenju - bilo da su u pitanju elektronski uređaji s nikotinskom tečnošću ili uređaji koji zagrijavaju, a ne sagorijevaju duhan. Ključno za obje grupe proizvoda je da ne emituju duhanski dim pa tako ne uzrokuju ni pasivno pušenje.

Ipak, prilikom odabira alternativnih proizvoda najvažnije je da se radi o provjerenim, na nauci zasnovanim proizvodima.

Uređenjem tržišta elektronskih cigareta prvi su se pozabavili američki regulatori pa je američka Agencija za hranu i ljekove (FDA) naložila svim proizvođačima svih alternativnih uređaja da podnesu zahtjev za autorizaciju proizvoda, a na ovaj način je do sada autorizovan samo IQOS, koji zagrijavanjem duhana ispušta aerosol sa manje štetnih materija u odnosu na duhanski dim. Ovaj uređaj, ukoliko se komercijalizuje po strogim marketinškim uslovima, usklađen je sa principima zaštite javnog zdravlja.

I pušenje izvan zatvorenog prostora će (djelimično) koristiti

Još jedan način da se ukućani ili okolina zaštite od negativnih posljedica sagorijevanja duhana i dima cigarete jeste da se izbjegava pušenje u zatvorenim prostorijama.

Da bi se nepušači zaštitili od nenamjernog udisanja duhanskog dima, jedna od preventivnih mjera u kući svakako može da bude da se cigareta puši - izvan nje, naročito imajući u vidu da toksini oslobođeni sagorijevanjem duhana mogu da ostanu u zraku i po nekoliko sati od gašenja cigarete.

Eto, tek da znate.

(SB/CdM)  

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...