SAMRA ĆOSOVIĆ-HAJDAREVIĆ SE POSIPA PEPELOM: "Nisam tražila kažnjavanje učesnika protesta, već onih koji su prekršili propise..."

Samra Ćosović-Hajdarević, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, reagirala je saopćenjem za javnost povodom medijskih napisa u vezi s njenom inicijativom i pitanjem koja se tiču subotnjeg protestnog okupljanja u Sarajevu.

  • Politika

  • 20. Maj 2020  20. Maj 2020

  • 3

Mediji su, naime, objavili kako ova kantonalna zastupnica "traži da se kazne svi oni koji su učestvovali u mirnim protestima protiv održavanja mise za žrtve Bleiburga".

Ćosović-Hajdarević u reagiranju ističe da su mediji njenu inicijativu pogrešno interpretirali i izvukli iz konteksta te navodi kako zbog toga ima potrebu javnosti obrazložiti šta i iz kojeg razloga je inicirala.

- Kao prvo, nisam ja tražila da se prekršajno sankcionišu učesnici protesta protiv blajburške mise nego oni koji su učešćem na istom prekršili propise - razlika je ogromna. Tražila sam i od organa odgovor na pitanje da li se organizator obratio kriznim štabovima, MUP-u, Ministarstvu saobraćaja i da li je dobio dozvolu za ono epidemiološki rizično okupljanje. Odgovor sam dobila od ministra saobraćaja, da, nažalost, nisu imali saglasnost - navela je Ćosović-Hajdarević.

To je, kako dodaje u reagiranju, tražila kao majka troje djece, koja su više od dva mjeseca u kući zbog koronavirusa i naredbi štabova u vezi s njim.

- To sam tražila kao kćerka koja nije vidjela svoje roditelje sedmicama iz istih razloga, to sam tražila kao građanka koja se od proglašenja stanja pandemije i uvođenja mjera, istih strogo pridržavala, a u konačnici, to sam tražila i kao zastupnica čiji su glasači za puno manje prekršaje nego što je slučaj s organizacijom i učestvovanjem u masovnom skupu bez mjera zaštite i preporučene distance, dobijali ogromne kazne - navela je Ćosović-Hajdarević.

Dodala je kako "jednostavno, ne može policija provoditi represivne mjere spram nekih kategorija, a kršenje propisa od bilo koje druge tolerisati".

- Evo, da iz nekih razloga zanemarimo eklatantno kršenje propisa, ali pitam i vas, ko će u slučaju da se epidemiološka situacija pogorša, odgovarati za to, a veliki broj učesnika nije imao maske niti se pridržavao naredbi? Pitam se da li ove mjere i zabrane važe za sve građane u KS isto. I, na kraju, želim naglasiti da ova inicijativa i pitanja u vezi s njom, aposolutno nemaju nikakvu poveznicu sa motivima tog okupljanja nego isključivo s razlozima koje sam navela u ovom tekstu, ali i u tekstu same inicijative. Postoji stenogram, kao i videozapis koji to mogu dokazati - navela je Ćosović-Hajdarević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...