ODGOVOR BI VAS MOGAO IZNENADITI: Znate li zašto boce Coca-Cole imaju izbočine na dnu, a boce vode nemaju?

Postoje brojne stvari čije funkcioniranje uzimamo zdravo za gotovo, ali kad bi vas neko zapitao da mu objasnite zašto, mnogi ne bi znali odgovor. Ekipa s BrightSidea odlučila je dati odgovore na neka od tih pitanja.

  • Jeste li znali

  • 20. Maj 2020  20. Maj 2020

  • 0

1. Zašto boce gaziranih sokova imaju izbočine na dnu, dok boce vode nemaju?

Izbočine su tu da bocu učine jačom. Kod gaziranih sokova bitno je da boca može podnijeti pritisak od plinova u soku. Takođe, ova pića se često piju ohlađena, a kad se tekućina hladi, povećava joj se volumen, a boca ne smije puknuti zbog toga. 

2. Zašto je led klizak?

Led je klizak jedino kad hodate po njemu dok je na rubu tačke otapanja. Do klizanja dolazi jer se molekule otopljene vode ne mogu spojiti sa molekulama smrznute vode na površini. Slično bi se dogodilo da zakoračite na plesni podij na kojem je hrpa klikera. 

3. Koja je prava boja ogledala?

U ogledalu vidimo odraz svega što stavimo ispred, ali jeste li se ikad zapitali koja je boja ogledala? BrightSide piše kako savršeno ogledalo odražava sve postojeće boje, a naučna definicija bijelog svjetla tvrdi da je ono miks svih boja, stoga se zrcalo, također, smatra - bijelim.

4. Zašto se ljepilo ne zalijepi za unutrašnjost bočice?

Većina ljepila sadrži vodu koja služi kao otapalo i u bočici ga održava u tekućem stanju. Ljepljivo će postati tek kad dođe u kontakt sa zrakom. Kad ga istisnete iz bočice, u dodiru sa zrakom voda će ispariti, a ljepilo očvrsnuti. 

5. Zašto su vjenčanice bijele?

U 19. stoljeću žene su se udavale u haljinama koje su mogle nositi i u drugim prilikama nakon vjenčanja. Fantaziju o bijelim vjenčanjima kasnije su prodali holivudski filmovi, ali tradicionalno, samo su bogati mogli priuštiti bijelu haljinu za vjenčanje. Tek su pedesetih, zbog razvoja jeftinih materijala, i oni iz srednje klase mogli kopirati takav izgled. Čak i danas se bijela vjenčanica ne nosi u svim kulturama. Primjerice, mladenke u Kini i Indiji nose crvene vjenčanice, koje simboliziraju sreću i uspjeh. 

6. Koje su boje pruge na zebrama?

Dugo se mislilo da su zebre bijele životinje s crnim prugama, ali pokazalo se da je upravo suprotno. Zebre su u majčinom trbuhu crne, a tek kasnije im se pojave bijele pruge. 

7. Zašto sok od narandže ima toliko grozan okus nakon što ste oprali zube?

Pasta za zube zbunjuje vaše okusne pupoljke te im privremeno smanji sposobnost za osjet slatkoće, što znači da se okus nekih napitaka promijeni. U soku od naranže umanjena je slatkoća, ali zato se jače osjeća gorčina. 

8. Zašto nam se znoje dlanovi kad smo nervozni?

Kad smo nervozni, znojimo se od stresa. Podiže nam se nivo adrenalina u tijelu te nam srce počinje brže kucati. Osnovna funkcija znoja je kontroliranje tjelesne temperature, a dlanovi i stopala imaju veoma visoku koncentraciju znojnih žlijezda. 

(Index.hr/SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...