SKANDALOZNO: Sa minareta, umjesto poziva na molitvu, odjekivala pjesma "Bella ciao" (VIDEO)

U Izmiru je hakovan sistem za pozivanje na molitvu pa je jučer sa minerata nekoliko džamija puštana čuvena italijanska antifašistička pjesma.

  • Svijet

  • 21. Maj 2020  21. Maj 2020

  • 1

U Turskoj je pokrenuta istraga nakon što je u gradu Izmiru s razglasa, umjesto poziva na molitvu, emitovana čuvena pjesma “Bella ciao”.

U Izmiru je hakovan sistem za pozivanje na molitvu pa je jučer sa minerata nekoliko džamija puštana čuvena italijanska antifašistička pjesma.

Snimak pjesme objavljen je i na društvenim mrežama.

Lokalne vlasti najavile su i podnošenje krivične prijave.

Kako je saopšteno, pjesma “Bella ciao” emitovana je nakon što su “nepoznate osobe sabotirale i nezakonito hakovale sistem poziva na molitvu”, prenosi turska agencija Anadolija.

Kako se navodi, tužilaštvo u Izmiru otvorilo je istragu o incidentu, a ona će obuhvatiti i korisnike društvenih mreža osumnjičene za “negiranje vjerskih vrijednosti”.

Portparol vladajuće stranke “Pravda i razvoj” (AKP) Omer Čelik “oštro je osudio” incident i naveo da će biti pronađeni počinioci.

Kako javlja Anadolija, ovaj incident dogodio se usred ramazana, muslimanskog mjeseca posta, u vrijeme kada su džamije zatvorene zbog pandemije koronavirusa koja pustoši i u Turskoj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...