SUKOB DVOJICE NAJJAČIH EPIDEMIOLOGA U SRBIJI: "Prošli smo najgore u regionu"

“Desilo se ono što nije smelo da se desi: javno su se sučelila dva epidemiologa"

  • Regija

  • 22. Maj 2020  22. Maj 2020

  • 0

Epidemiolog doktor Zoran Radovanović iz Beograda smatra da je Srbija prošla “najgore u regionu”, a svoj stav objasnio je u autorskom tekstu za Danas.

Taj tekst je ujedno bio i odgovor na spominjanje dr. Radovanovića u jednoj od objava doktora Predraga Kona, takođe iz glavnog grada Srbije, na društvenim mrežama, ali i na Konov tekst - “Imam više zamerki jer znam propuste”, koji je taj dnevni list objavio 20. maja.

“Desilo se ono što nije smelo da se desi: javno su se sučelila dva epidemiologa. Kolega Kon je u svoj tekst o neprijateljima, genocidu i Mengeleu neoprezno upleo mene sa mojim navodnim zabludama. Celog jučerašnjeg dana zvali su me iz bulevarskih medija da dam komentar i 'priznam' da li smo Peca i ja još uvek prijatelji. Odbio sam ih sve, sa jednim izuzetkom, ali sam prihvatio poziv iz lista Danas. Tako su nam se slike ovog jutra našle na naslovnoj strani. Lično mislim da je stručni deo Kriznog štaba imao preča posla, pre svega da brani svoj kredibilitet ugrožen ponavljanim kontradiktornim porukama, dezavuisanjem donetih stavova odlukama vlasti, pa naknadnim odricanjem od svojih stavova itd., ali šta je - tu je", napisao je Radovanović na svom Facebook profilu.

U tom tekstu za Danas, Radovanović je između ostalog napisao: “Nesporna je tvrdnja dr. Kona da bi bez preduzimanja mera broj žrtava kovida 19 u Srbiji bio mnogo veći od zvanično evidentiranih skoro 250. Isto zapažanje važi za ceo svet. Valja, međutim, uočiti da smo prošli najgore u regionu: imali smo najrigoroznije mere, a najvišu stopu obolevanja. Ta nesrazmera je utoliko upadljivija što smo pribegavali vrlo restriktivnim kriterijumima za testiranje, zbog čega su, bar prvih sedmica, mnogi bolesnici sa tipičnom ili skoro tipičnom slikom bolesti ostajali netestirani.”

A onda je dr. Kon ostavio komentar ispod Radovanovićeve objave na Facebooku.

“Dragi moj profesore, danas popodne ću Vam pripremiti odgovore. Nema ništa što nema odgovor. A zabluda postoji i odnosi se na činjenice da samo sa proglašenjem epidemije ne može da se direktno vrše nabavke, i to je jedino što nikada nećemo da se složimo. Život i događaji to pokazuju. Tumačenja raznih će uvek biti. Što se tiče najgorih i najboljih u regionu, to ću ostaviti za detaljne analize, iskreno čestitao sam Hrvatskoj čak i javno, ali će po metodologiji SZO naknadno da se vrši revizija svih smrtnih ishoda, a po broju i incidenciji Covid19 , kao i uvek zavisi od otkrića obolelih i testiranja. No u svakom slučaju mom najvećem učitelju želim UVEK sve najbolje i NIKADA neće razna gledišta da to poremete”, napisao je Kon.

(SB/Nedeljnik) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...