KANTONALNI PREMIJER MUSTAFA RUŽNIĆ PORUČIO: U USK ne odustajemo od zatvaranja Bire i Mirala

"Zatvaranje Bire i Mirala naloženo je još na zajedničkom sastanku u Briselu, gdje je naglašeno da prihvatni centri ne smiju biti u privatnim objektima. Mislim da sam time sve rekao", izjavio je premijer USK Mustafa Ružnić.

  • Politika

  • 22. Maj 2020  22. Maj 2020

  • 0

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić, gradonačelnici i načelnici općina u Unsko-sanskom kantonu danas su na sastanku naglasili važnost i uspješnost dosadašnje saradnje s Evropskom komisijom i međunarodnim organizacijama, ali i ponovili kako je interes građana tog kantona uvijek na prvom mjestu. Zbog toga se beskompromisno insistira na zatvaranju prihvatnih centara Bira i Miral.

"Bit ćemo maksimalno profesionalni u daljnjem postupanju, međutim svima mora biti jasno da Unsko-sanski kanton neće biti dvorište rješavanja problema migracija u ovom dijelu Evrope. Nećemo se baviti nikakvim prepiskama nego ćemo se, u skladu s ustavnim ovlaštenjima, brinuti o interesima i sigurnosti naših građana. Zatvaranje Bire i Mirala naloženo je još na zajedničkom sastanku u Briselu, gdje je naglašeno da prihvatni centri ne smiju biti u privatnim objektima. Mislim da sam time sve rekao", izjavio je premijer USK Mustafa Ružnić.

Zatvaranje spomenutih prihvatnih centara u Bihaću i Velikoj Kladuši naloženo je i odlukama Kantonalne skupštine, kao i Gradskog vijeća Bihać u slučaju Bire.

"Time je sve jasno rečeno i ti centri moraju biti zatvoreni. Zatvaranje ovih centara u središtu gradova je prioritet zbog sigurnosti naših građana u svakom pogledu. Ipak, moram naglasiti važnost prisustva Delegacije Evropske unije, Evropske komisije i svih međunarodnih organizacija, bez kojih bismo ovdje imali haotično stanje. Trebamo svi biti profesionalni i brzo nastaviti uspješnu dosadašnju saradnju. Isto tako, moram upozoriti sve aktere procesa kako neću oklijevati s otvaranjem “novih Vučjaka” ukoliko Bihać bude ponovo izložen nesnosnom pritisku migranata i u tome svemu prepušten sam sebi", kazao je bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić.

Jasno je definisano kako će se proces konačnog zatvaranja Bire odvijati u dvije faze i da je on, zapravo, već počeo.

"Moram naglasiti da smo mi u proteklom periodu izvršili blokadu ovog prihvatnog centra na način da smo smanjili broj korisnika usluga sa 2.100 osoba na trenutnih 650 migranata. U prvoj fazi daljnjeg procesa izmještamo maloljetnike, nakon čega ćemo negdje oko 400 ljudi premjestiti u prihvatni kamp na lokalitetu Lipa. Nadam se da ćemo sve vrlo brzo završiti te profesionalnim djelovanjem i uz podršku međunarodnih organizacija napokon zatvoriti neuslovan i nepoželjan kamp u centru Bihaća – naveo je ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić.

Politički predstavnici Unsko-sanskog kantona istrajni su i u zahtjevu za izmještanje maloljetnih osoba bez pratnje u prihvatne centre izvan tog kantona.

"Već smo u komunikaciji s nadležnima za prihvatne centre Duje i Salakovac, gdje želimo izmjestiti 150 maloljetnika koji nemaju adekvatne uslove za život u centrima na području USK. Morate znati da u Biri i Miralu trenutno imamo 23 djece do 15 godina, što je nedopustivo. Zaista bi neko trebao razmisliti o ovom velikom problemu, koji je, naravno, ponovo ostavljen nama u USK", rekla je kantonalna ministrica zdravstva Nermina Ćemalović.

Na sastanku je naglašena važnost zajedničkog nastupanja i djelovanja u ovoj situaciji, ali i uvjerenje kako ovog puta neće izostati podrška i saradnja Ministarstva sigurnosti BiH i ministra Fahrudina Radončića.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...