POGLEDAJTE POSLJEDNJE TRENUTKE LETA AVIONA KOJI SE SRUŠIO U PAKISTANU: Tri putnika preživjela udar zahvaljujući mjestu sjedenja (VIDEO)

Avion pakistanske aviokompanije PIA sa stotinjak putnika i članova posade pao je u petak u naseljenom području grada Karachija, a vlasti strahuju od velikog broja mrtvih.

  • Svijet

  • 22. Maj 2020  22. Maj 2020

  • 0

Aviokompanija je objavila da je pao avion na letu PK 8303 sa 99 putnika i osam članova posade, ali funkcioneri zračnog prometa tvrde da je u letjelici bilo sveukupno 99 ljudi.

Televizijski snimci sa mjesta nesreće pokazali su crni dim, uništene krovove i ostatke aviona po ulicama kojima se vozila hitne pomoći probijaju kroz mase ljudi.

"Daily Mail" piše da su predsjednik banke Punjab Zafar Masood i još dva putnika izvučena iz olupine aviona. Pakistanski mediji tvrde da su tri putnika koja su sjedila u prvim redovima aviona, preživjela pad. Na snimcima koji su objavljeni na društvenim mrežama, mogu se vidjeti posljednji trenuci pada aviona prije nego što je udario u tlo. Svjedoci kažu da je avion bio toliko blizu zemlji da su im se zidovi kuća tresli.

Internetska stranica Flightradar24.com identificirala je pali avion kao 15 godina stari Airbus A320 koji je letio iz sjeveroistočnog grada Lahorea u južni grad Karachi nekoliko dana nakon što je Pakistan ponovno dopustio komercijalne letove, koji su bili zaustavljeni zbog pandemije koronavirusa.

„Posljednje što smo čuli od pilota je da ima tehničkih problema“, rekao je u videoporuci glasnogovornik PIA-e Abdullah H. Khan.

„Prije približavanja smo mu rekli da su obje piste slobodne, ali on je odlučio da će napraviti krug. To je veoma tragičan incident.“

Funkcioner zračnog prometa rekao je za Reuters da se čini da avion nije uspio spustiti kotače prije slijetanja, ali da je još prerano govoriti o stvarnom uzroku nesreće.

Na mjesto nesreće, gusto naseljeno područje udaljeno nekoliko kilometara od zračne luke, stigle su pakistanska vojska i spasilačke službe. Televizijski snimci pokazuju kako je izgorjelo nekoliko automobila.

„Avion je prvo udario u telekomunikacijski toranj i zatim pao preko kuća“, kazao je svjedok Shakeel Ahmed.

Na nesreću se osvrnuo i pakistanski premijer Imran Khan.

„Šokiran sam i tužan zbog PIA-inog pada. U kontaktu sam s direktorom kompanije Arshadom Malikom koji je na putu za Karachi, kao i sa spasilačkim timovima na terenu, jer je to trenutno prioritet“, napisao je na Twitteru.

„Odmah se pokreće istraga. Moja sućut i molitve su sa porodicama poginulih“, napisao je Khan.

 (Jutarnji.hr/SB)  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...