RAZBIJA PREDRASUDE: Upoznajte šeiku Mozah, jednu od najprogresivnijih žena arapskog svijeta

Mozah je rado viđena gošća u mnogim europskim zemljama pa ju je tako primila i kraljica Elizabetha II, pa Brigitte Macron, prva dama Francuske, kao i mnoge druge okrunjene glave.

  • Svijet

  • 23. Maj 2020  23. Maj 2020

  • 0

Šeika Mozah bint Nasser supruga je šeika Hamada bin Khalifa Al Thanija, bivšeg emira države Katar. Smatraju je jednom od najglamuroznijih žena svijeta, jer umjesto tradicionalne odjeće i skrivanja lica, ona nosi dizajnerske živopisne haljine i turbane. Poznata je ne samo kao supruga bivšeg čelnog čovjeka naftom bogate bliskoistočne zemlje nego i kao jedna od onih koje razbijaju predrasude o podređenoj ulozi žena u arapskom društvu.

Rođena je 15. januara 1959. godine, kći je Nassera bin Abdullaha Al-Misneda, koji je godinama bio u zatvoru zbog svog aktivizma. Od oca je, vjerovatno, naučila boriti se za napredne ideje zbog kojih je cijela porodica morala otići u izgnanstvo u Kuvajt kad je Mozah bilo samo pet godina. Vratili su se u domovinu 1977., kad je Mozah postala punoljetna. Ubrzo se udala za  Hamada bin Kalifa Al Thanija, ali je u braku diplomirala sociologiju na katarskom univerzitetu i 2003. godine za svoj predani rad dobila i počasni doktorat na Univerzitetu Virginia. Svoje akademsko obrazovanje usmjerila je u borbu za obrazovanje djece u najsiromašnijim državama svijeta. Iznenađuje svojim smjelim stavovima i odjećom u kojoj kombinira tradicionalni i savremeni stil.

alt

- Nikab je dio tradicionalne odjeće u muslimanskim zemljama i mislim da ima i drugih odjevnih predmeta koji ga mogu zamijeniti - govori Mozah, koja je na čelu Fonda koju je pokrenula i prikupila 7,9 milijardi dolara pa je dio utrošen za izgradnju najsavremenije bolnice u Kataru za žene i djecu.

- Moj san je vidjeti regiju Bliskog istoka u kojoj svi imaju pristup jedinstvenoj i bogatoj tradiciji učenja, koja ima tako snažno mjesto u našoj arapskoj i islamskoj baštini. Dati priliku svakom djetetu da se obrazuje, to je dar koji će im otvoriti mogućnosti da transformiraju svoje živote i postanu jednog dana mislioci, vođe, inovatori, umjetnici.

Mediji nas stalno žele prikazati kao razmetne šeike i kraljeve koji se razbacuju novcem. Da, mi smo blagoslovljeni bogatstvom, ali znamo kako se s tim nositi - kaže Mozah, koja je i u Kataru pokrenula razne obrazovne i socijalne reforme te međunarodne projekte.

Problem je i što susjedne arapske zemlje ne vole pretjerano Katar. Ipak, Mozah je rado viđena gošća u mnogim evropskim zemljama, pa ju je tako primila i kraljica Elizabetha II, pa Brigitte Macron, prva dama Francuske, kao i mnoge druge okrunjene glave.

Mozah je u domovini pokrenula i "Qatar Luxury Group" u okviru katarske fondacije i lokalni brend "Qela", za koji rade katarski mladi modni dizajneri koji su upravo završili školovanje.

alt

- Volim iz hobija crtati odjeću, a ponekad s dizajnerima sudjelujem u izradi svoje odjeće. To je moj najdraži mentalni odmor. Kad sam iscrpljena od putovanja i pregovora, odlazim u svoju garderobu, zagledam u ormare i pokušavam staro pretvoriti u novo. Nemam stilistu, jer mislim da nema te osobe koja bi razumjela šta želim. Zato kažem da, umjesto omiljenog dizajnera, imam svoj omiljeni stil. A važno je da poštuje tradiciju i da je istovremeno moderan i funkcionalan - kaže elegantna šeika.

Kad su je novinari pitali koje cipele voli nositi, jednostavno je izula cipelu i pokazala unutrašnju etiketu:

- To je Gianvito Rossi. Vrlo su jednostavne, praktične, izrađene samo za mene - objasnila je Mozah.

No, umjesto da govori o modi, vratila se na svoju misiju koju predano obavlja već decenijama.

- Za arapski jezik kažu da je staromodan i statičan, ali on nije neovisan o onome što mislimo i radimo. Mi smo odgovorni za njegovu stagnaciju. Naša je dužnost da mu vratimo slavu kako bi se vratio onome što je ovaj jezik bio prije nekoliko stoljeća – jezik nauke, književnosti, jezik izgradnje mostova prema drugim civilizacijama, koje je poticao na još veća kulturna i naučna  postignuća. Zalažem se i da se svaka djevojčica u Kataru školuje i da ima jednake mogućnosti kao i dječaci.



alt

alt

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...