ŠPANIJA U JULU OTVARA GRANICE TURISTIMA: Poznato kada počinje i nogometna liga...

Strani turisti doprinose oko jedne osmine ekonomskog učinka Španije

  • Svijet

  • 23. Maj 2020  23. Maj 2020

  • 0

Španija će ponovo otvoriti svoje granice turistima u julu, a njena najviša nogometna divizija ponovo će početi sa utakmicama 8. juna, rekao je u petak premijer Pedro Sanchez, nakon što zemlja sa mjerama koje su bile među najstrožijima u svijetu počinje ublažavati ograničenja.

"Od jula strani turizam će se nastaviti u sigurnim uslovima. Garantujemo da turisti neće preuzimati nikakve rizike i neće nama donositi nikakve rizike", kazao je Sanchez na konferenciji za novinare na televiziji, bez davanja dodatnih detalja, prenijela je agencija Reuters.

Strani turisti doprinose oko jedne osmine ekonomskog učinka Španije, a vladine mjere – uvedene kako bi se obuzdala epidemija koronavirusa – zatvorile su sve, od hotela, barova i restorana, do plaža i zabavnih parkova.

Blizu milion radnih mjesta izgubljeno je samo u martu, kada je počela obustava aktivnosti, a Banka Španije predviđa da će se ekonomija ove godine smanjiti za čak 12 posto.

Ograničenja u kretanju postepeno se smanjuju, iako su stanovnici Madrida i Barselone, dva grada koja su epicentri virusa, ostali u svojim domovima.

Oba grada započet će opuštanje mjera od ponedjeljka, omogućujući ljudima da sjede na terasama restorana i da se okupljaju u grupama do 10.

Španija je zabilježila više od 28.600 smrti od COVID-19 i više od 230.000 slučajeva, a Sanchez je rekao da će u utorak početi 10-dnevno razdoblje nacionalne žalosti za žrtvama.

Vlada kaže kako su uvedene mjere omogućile da se pandemija stavi pod kontrolu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...