ŠTA SE DEŠAVA U REPUBLICI SRPSKOJ: U prva četiri mjeseca policiji prijavljen nestanak šestero djece...

Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske u prva četiri mjeseca ove godine prijavljen je nestanak šestero djece, pet djevojčica i jednog dječaka, a svi su pronađeni živi i zdravi.

  • Društvo

  • 25. Maj 2020  25. Maj 2020

  • 2

Iz entitetske policije navode da, kao članica međunarodne organizacije „Amber Alert Jurop“ (,,Amber Alert Europe’’), povodom 25. maja, Međunarodnog dana nestale djece, provode kampanju #NemojBitiLakPlijen (#DontBeAnEasyCatch), čiji je cilj da obrazuje djecu, naročito tinejdžere, o vrbovanju na internetu.

Ovu preventivnu kampanju, koja se sastoji od animiranog videa u kojem su djeci dati vrijedni savjeti, osmislili su članovi Mreže policijskih eksperata za nestale osobe ("Police Expert Network on Missing Persons", PEN-MP).

Kako navode stručnjaci ove mreže, „još ne postoji svijest o vrbovanju na internetu“.

- Pažnja je često usmjerena na opasnosti iz spoljnog svijeta dok djeca jednako mogu biti izložena bezbjednosnim rizicima kada su kod svoje kuće i kad su uključena u aktivnosti na internetu. Naročito sada, kada djeca više nego ikada provode vrijeme na internetu, važno je podići svijest o ovom problemu i dati djeci neophodne smjernice kako bi se zaštitili od predatora na internetu - smatraju policijski stručnjaci.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...