KRIZA ZBOG KORONE: U slovenskoj fabrici Renaulta otpušteno 400 radnika, među njima i ljudi iz BiH

Prvi će se na udaru naći radnici koji su preko agencija za zapošljavanje zaposleni na određeno vrijeme.

  • Ekonomija

  • 25. Maj 2020  25. Maj 2020

  • 0

U slovenskoj fabrici "Revoz", koja proizvodi automobile marke Renault, ugovori o radu neće biti produženi za više od 400 radnika zbog korona-krize, a među njima je 90 posto radnika iz Hrvatske, piše "Jutarnji list" pozivajući se na glasnogovornicu "Revoza" Nevenku Bašek-Zildžović.

Najveća slovenska kompanija sa sjedištem u Novom Mestu, koja ima francuskog vlasnika, zapošljava oko 3.200 ljudi, a odluku o otkazima donijela je zbog jakog pada potražnje, odnosno stanja na tržištu automobila u svijetu, što je direktna posljedica krize izazvane koronaviursom, navode u Upravi firme.

Prvi će se na udaru naći radnici koji su preko agencija za zapošljavanje zaposleni na određeno vrijeme, a osim domaće radne snage i radnika iz Hrvatske, ima i državljana Bosne i Hercegovine.

Zbog epidemije Covida-19, "Revoz" je sredinom marta zaustavio proizvodnju na šest sedmica, a rad pogona je obnovljen početkom maja. U "Revozu" se proizvode modeli Clio, Twingo i električni Smart Forfour. Slovensko tržište može da apsorbuje vozila proizvedena u 24 sata, a sve je namijenjeno tržištima Francuske, Njemačke i Italije.

Ukidanjem treće smjene u fabrici, proizvodnja će opasti za 150 auta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...