OVO JE BILO BRZO: Posljednje vijesti sa evropskih berzi probudile optimizam

Na europskim su berzama u utorak ujutro cijene dionica znatno porasle drugi dan zaredom jer se ulagači nadaju da će se uskoro normalizirati ekonomska aktivnost u svijetu i razviti cjepivo protiv koronavirusa.

  • Ekonomija

  • 26. Maj 2020  

  • 0

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu 1 posto, nakon što je jučer skočio 1,5 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oko 9.30 bio na dobitku 2,2 posto, na 6.123 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,95 posto, na 11.499 bodova, a pariški CAC 1,50 posto, na 4.606 bodova.

U fokusu ulagača je postupno otvaranje ekonomije, nakon paralize uslijed strogih mjera usmjerenih na suzbijanje širenja koronavirusa, pa bi se uskoro ekonomske aktivnosti trebale normalizirati.

Tim više što vlasti širom svijeta najavljuju dodatne poticajne ekonomske mjere.

Nakon što je jučer objavljeno da japanska vlada priprema novi paket poticajnih ekonomskih mjera vrijedan oko 930 milijardi dolara, koji će biti usmjeren na financijsku pomoć kompanijama pogođenima pandemijom, jutros je kineska centralna banka poručila da će nastaviti smanjivati kamatne stope i poduzeti druge mjere kako bi ojačala ekonomiju.

Uz to, ulagači se nadaju i da će se uskoro razviti cjepivo protiv koronavirusa, s obzirom na vijesti iz nekoliko farmaceutskih kompanija.

Zahvaljujući tome, verbalni rat između SAD-a i Kine oko koronavirusa, trgovinskih pitanja i namjera Pekinga da uvede novi zakon o nacionalnoj sigurnosti u vezi Hong Konga u drugom je planu.

I na azijskim su berzama cijene dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 1,6 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks skočio 2,55 posto, na 21.271 bod, najvišu razinu u 10 sedmica.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...