DRAGAN ČOVID-19 NA SLUŽBENOM PUTU: Najavio dolazak Plenkovića u BiH i...

...pričao o privrednom oporavku.

  • Politika

  • 26. Maj 2020  26. Maj 2020

  • 0

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je nakon posjete Posavskoom kantonu i razgovora sa predstavnicima tamošnjih vlasti da se situacija sa pandemijom koronavirusa polako normalizira i da je fokus sve više na privrednom oporavku.

"Nadam se da će u narednih sedam-osam dana stožeri praktički i završiti svoj dio aktivnosti i time normalizirat život, osobito u ovom gospodarskom smislu. Svakako, mjere opreza treba i dalje pratiti. Vjerujem, također, da će sredstva koja su planirana od MMF-a, sasvim brzo doći i ovdje te da će transfer nižim razinama vlasti obuhvatiti tri općine Županije posavske. Vjerujem, također, da će još kroz osmi-deveti mjesec biti aktualan još jedan aranžman u smislu pomoći koje više razine vlasti uzimaju od svjetskih financijskih institucija, što bi moglo do kraja pomoći stabiliziranju planiranog proračuna. Uvjeren sam da on neće biti u bilo kakvom deficitu u ovoj godini", poručio je Čović.

Dodao je da aktivnosti u svim resorima treba nastaviti planiranom dinamikom. Zdravstvene institucije trebaju imati vrlo jasan iskaz potreba kad je u pitanju Federalno ministarstvo zdravstva kako bi trajno sanirali ovu oblast.

"Upravo zbog koronavirusa to možemo trajno napraviti, osigurati jedno normalno poslovanje tih institucija, uz osiguranje nužne opreme za osnovni standard", kazao je Čović ocjenjujući vrlo korisnim zajedničke sastanke i razmjenu informacija s kantonalnim i općinskim dužnosnicima.

Najavio je i mogući dolazak u Orašje, za tri sedmice, premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.

"Sugeriram i ovom sazivu županijske vlade da dinamiziraju projekte. Ovaj prostor, koliko god danas izgleda puno ljepši i bolji nego prije 10 ili 20 godina, mislim da tu ne treba stati. Taj standard treba stalno podizati, jer zato postoje svi preduvjeti da o tom više pričamo. Manje ćemo idući put govoriti o pandemiji, uz jednu ozbiljnost pridržavanja mjera koje stoje pred nama, a više upravo o projektima, zaključio je Čović.

(SB/Fena) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...