ČEKA SE PRESUDA: Vlasnik “Tamarisa” traži od RS-a frtalj milijarde maraka

Okružni privredni sud u Banjoj Luci trebao bi da do kraja godine donese presudu po tužbi Milorada Janjetovića, vlasnika kompanije “Tamaris”, koja od Republike Srpske traži odštetu od 242 miliona maraka, jer nije mogao koristiti državno zemljište u Bajincima za koje je dobio koncesiju, saznaje banjalučki portal Capital.

  • Ekonomija

  • 26. Maj 2020  26. Maj 2020

  • 0

Janjetović je, prema koncesionom ugovoru potpisanom 2007. godine, planirao da proširi biznis na državnom zemljištu površine od 187 hektara u Bajincima kod Srpca.

Međutim, ispostavilo se da je Opština Srbac zemljište na kojem je bila u planu proizvodnja ukrasnog drveća, grmlja i travnatog tepiha, mimo zakona, ustupila na trajno korištenje Mjesnoj zajednici Bajinci te Republika Srpska nije ni mogla dodijeliti koncesiju.

Problem u zemljišnim knjigama je naknadno riješen, ali se mještani koji su decenijama koristili to zemljište, nisu pomirili s činjenicom da se ono da na korištenje Janjetoviću i godinama su činili sve što je u njihovoj moći da to spriječe.

Advokat kompanije „Tamaris“ Dalibor Pejaković kaže kako je bilo nekoliko pokušaja da se koncesionar uvede u posjed zemljišta, ali da su to mještani uvijek sabotirali, zbog čega je preduzeće bilo prinuđeno da odustane od posla.

“Preduzeće je uložilo ogromna sredstva u sisteme za navodnjavanje i sjemena, koja je vlasnik izgubio. Cifra za odštetu jeste ogromna, ali je bazirana na procjeni vještaka poljoprivredne struke”, kaže Pejaković.

Prema njegovim riječima, tužba je bila jedini izbor s obzirom na to da je Republika Srpska odbila da se sporazumno dogovori o nadoknadi štete.

“Gospodin Janjetović je tražio da mu se nadoknadi samo ono što je uložio, ali sluha nije bilo pa je sada to prepušteno sudu da odluči. Očekujem presudu do kraja godine”, zaključio je Pejaković.

Milorad Janjetović kratko je poručio za Capital kako mu je Republika Srpska dala koncesiju, iako nije imala pravo na to, zbog čega je došlo do višegodišnjeg spora. Nije želio da prejudicira odluku suda te je preporučio da ga mediji zovu nakon izricanja presude.

U Okružnom privrednom sudu u Banjoj Luci rekli su da je tužilac tokom postupka nastojao da dokaže da je njegovo pravo na uživanje koncesije bilo osnovano i da je njegovim osporavanjem pretrpio određenu štetu, dok je tužena strana to osporavala.

Inače, prema Registru koncesija Republike Srpske, koncesija s “Tamarisom” nije raskinuta i traje sve do 2022. godine.

Kako je naš portal ranije pisao, postoji i kontratužba koju je podnijela Republika Srpska protiv „Tamarisa“ zbog neplaćanja koncesione naknade.

U procesu koji traje već četiri godine, održano je devet ročišta, a posljednje 13. februara ove godine.

“Zaključena je i glavna rasprava, a stranke u postupku su dale završnu riječ”, poručeno je iz Okužnog privrednog suda u Banjoj Luci.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...